ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Η συγκινητική έκκληση της προέδρου της Λιβερίας

Έμπολα: Η συγκινητική έκκληση της προέδρου της Λιβερίας

Τη συμμετοχή όλων των χωρών, καθώς «ο Έμπολα δε γνωρίζει σύνορα», έχει ανάγκη ο αγώνας κατά του θανατηφόρου ιού στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ.

«Η εξάπλωση της επιδημίας στη δυτική Αφρική απειλεί με οικονομική καταστροφή που θα αφήσει πίσω της μία χαμένη γενιά νέων Αφρικανών», προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε ανοικτή της επιστολή.

«Μέσα σε μόνο έξι μήνες, ο Έμπολα κατάφερε να φέρει τη χώρα μου σε αδιέξοδο. Χάσαμε περισσότερους από 2.000 Λιβεριανούς», γράφει η πρόεδρος της Λιβερίας στην «επιστολή προς τον κόσμο», που μεταδόθηκε από το BBC και αναδημοσιεύθηκε από ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ επισημαίνει ότι οι τρεις περισσότερο πληγείσες χώρες - η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα - είναι εύθραυστα κράτη που προσπαθούν να συνέλθουν από τις συνέπειες συνδεόμενων μεταξύ τους πολέμων.

«Όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο», η κινητοποίηση κατά του Εμπολα «είναι ένας αγώνας στον οποίο οφείλει να συμμετάσχει ολόκληρος ο κόσμος. Αυτή η ασθένεια δεν γνωρίζει σύνορα. Οι καταστροφικές της συνέπειες στη δυτική Αφρική - είτε πρόκειται για τη δημόσια υγεία, την οικονομία ή τις επιμέρους κοινότητες - έχουν ήδη γίνει αισθητές σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο», συνεχίζει.

«Η διεθνής αντίδραση στην κρίση αυτή ήταν σε ένα πρώτο στάδιο ασυνάρτητη και ασυντόνιστη. Όμως τώρα, επιτέλους, ο κόσμος ξύπνησε. Η διεθνής κοινότητα κατανόησε ότι δεν μπορεί να οχυρωθεί ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξαλειφθεί», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Λιβερίας.

«Αυτός ο αγώνας έχει ανάγκη τη δέσμευση κάθε χώρας που είναι σε θέση να βοηθήσει, με την χορήγηση είτε επείγουσας οικονομικής βοήθειας, είτε μέσων και ιατρικών γνώσεων», συμπληρώνει η Σίρλιφ, καλώντας τις «κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς, τους οικονομικούς θεσμούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον πολιτικό κόσμο και τους απλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Εμπολα».

«Αποτελεί χρέος για τον καθένα να μην αφεθούν εκατομμύρια κάτοικοι της δυτικής Αφρικής μόνοι απέναντι σε έναν εχθρό που δε γνωρίζουν και διαθέτουν πενιχρά μέσα για να αντιμετωπίσουν», καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Οι φιλορώσοι κατέρριψαν το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

ΗΠΑ: Αστυνομικός φώναξε κοντά του σκύλο για να τον πυροβολήσει! (vid)

Κίνα: Αρκούδα ξερίζωσε το χέρι 9χρονου σε ζωολογικό κήπο!

Διάσωση δεκάδων σκλάβων σε ζούγκλα της Ταϊλάνδης (vid)

Αράχνη ζούσε κάτω από το δέρμα Αυστραλού! (pics)

Βραζιλία: UFO (;) έκανε τη νύχτα… μέρα! (vid)