ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Ρεμί Φρες

Γαλλία: Έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Ρεμί Φρες

Η διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε στη Γαλλία για τον θάνατο ενός νεαρού οικολόγου διαδηλωτή στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη, απέκλεισε την Τρίτη (2/12) το ενδεχόμενο να υπήρξε επαγγελματικό λάθος από την πλευρά των αστυνομικών.

Ο θάνατος του Ρεμί Φρες, 21 ετών, την 26η Οκτωβρίου στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου φράγματος στο Σιβέν, ο πρώτος από το 1986 σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη μητροπολιτική Γαλλία, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη γαλλική κυβέρνηση.

«Βάσει των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια αυτής της έρευνας, δεν διαθέτω κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να χαρακτηρίσω (τον θάνατο του Φρες) επαγγελματικό λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της γενικής επιθεώρησης της χωροφυλακής στρατηγός Πιέρ Ρενό.

Και «εφόσον προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο θάνατος του Ρεμί Φρες οφείλεται στην έκρηξη μιας επιθετικής βομβίδας», η έρευνα της χωροφυλακής παραδίδεται στη δικαιοσύνη «για να καθοριστεί η ακριβής ευθύνη και ο βαθμός ευθύνης» αυτού που έριξε τη βομβίδα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Φρες «κάθε φράση αυτής του πορίσματος είναι ένα ψέμα». «Η οικογένεια ζήτησε την αλήθεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, (και) αναγκάζεται να παρατηρήσει ότι το ψέμα είναι ακόμη πιο δυνατό και ακόμη πιο κυνικό», σχολίασε η Αριέ Αλιμί.

Σχετικές ειδήσεις