ΚΟΣΜΟΣ

Βιλκς: Η αστυνομία της Δανίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη

Βιλκς: Η αστυνομία της Δανίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη

Την άποψη ότι η αστυνομία της Δανίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές, εξέφρασε ο Σουηδός σκιτσογράφος, Λαρς Βιλκς, πρόσωπο το οποίο βρισκόταν στο πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος του περασμένου Σαββάτου και που ενδεχομένως αποτελούσε τον βασικό στόχο του δράστη.

«Υπήρχε μια αύξηση των απειλών μετά την επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo και οι Δανοί δεν το έλαβαν υπόψη. Δεν ενίσχυσαν την ασφάλεια το Σάββατο. Ήταν η ίδια μ' αυτή που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο 68χρονος σκιτσογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Βιλκς, ο οποίος ζει υπό διαρκή αστυνομική προστασία από το 2007 που αναπαρέστησε τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου, βρίσκεται σε μέρος που παραμένει απόρρητο, μετά την επίθεση του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο, όπου συμμετείχε σε μια συζήτηση περί «Τέχνης, βλασφημίας και ελευθερίας της έκφρασης».

«Δεν είναι τόσο απλό. Είναι εύκολο να πει κανείς εκ των υστέρων ότι έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα», παραδέχθηκε εντούτοις, προσθέτοντας:

«Δεν υπήρχε ένδειξη, μόνο η γενική αντίληψη πως μετά το Παρίσι μπορεί να είναι επικίνδυνα κι εδώ».

Η επίθεση εναντίον του πολιτιστικού κέντρου το Σάββατο στην Κοπεγχάγη στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον 55χρονο Δανό σκηνοθέτη Φιν Νέργκορ, ενώ τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ακολούθησε μια δεύτερη επίθεση εναντίον της συναγωγής της Κοπεγχάγης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 37χρονος εβραίος φρουρός, ονόματι Νταν Ουζάν.

Ο δράστης των επιθέσεων αυτών, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή από την αστυνομία, είναι σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο Όμαρ ελ-Χουσέιν, Δανός παλαιστινιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπνεύσθηκε από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Παρίσι, εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και στη συνέχεια ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ.

Σχετικές ειδήσεις