ΚΟΣΜΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες διέκοψαν καθε συντονισμό με το Ισραήλ στο πεδίο της ασφάλειας

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες διέκοψαν καθε συντονισμό με το Ισραήλ στο πεδίο της ασφάλειας

Τα ηγετικά στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας ηγείται ο Μαχμούντ Αμπάς, αποφάσισαν σήμερα να διακόψουν κάθε είδους συντονισμό στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Τρία μέλη του Κεντρικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, του δεύτερου τη τάξει σώματος λήψης αποφάσεων των Παλαιστινίων, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκειας της διήμερης συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε σήμερα. Τις αποφάσεις του οργάνου αυτού συνήθως επικυρώνει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Το συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει κάθε μορφή συντονισμού στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ» είπε ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 110 μέλη του Κεντρικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι: «ο συντονισμός στον τομέα της ασφάλειας σε κάθε μορφή του με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές θα διακοπεί υπό το φως της μη συμμόρφωσης (του Ισραήλ) με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών».

Αναφέρεται επιπλέον ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να αναλάβει όλες τις ευθύνες του προς τον παλαιστινιακό λαό στο κράτος της Παλαιστίνης που βρίσκεται υπό κατοχή ως μια κατοχική δύναμη όπως το προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Το Κεντρικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι με την απόφαση αυτή απαντά στη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την άρνηση του Ισραήλ να δώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τους φόρους που συλλέγει εκ μέρους της από τον Ιανουάριο, ένα ποσό που ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο δολάρια.

Θεωρείται βέβαιο πως η απόφαση αυτή στοχεύει στο να προκαλέσει το Ισραήλ, που κρίνει ζωτικής σημασίας το συντονισμό στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ζητούν επίσης άδεια από το Ισραήλ να στείλουν περιπόλους σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης προκειμένου να εγγυηθούν τη νόμο και την τάξη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση αυτή.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ρoή Ειδήσεων