Πορτογαλία: Αναστάτωση στα ΜΜΜ λόγω της απεργίας ελεγκτών

Newsroom Newsroom

Πορτογαλία: Αναστάτωση στα ΜΜΜ λόγω της απεργίας ελεγκτών

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Πορτογαλία η πέμπτη μέρα της απεργίας των ελεγκτών. Τα τρένα περνούν με το σταγονόμετρο, τα γκισέ των εισιτηρίων είναι κλειστά και οι αποβάθρες στους σταθμούς κατάμεστες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες από την κινητοποίηση αυτή, η οποία έχει στόχο τη διεκδίκηση καθυστερημένων πριμ συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Πάνω από 90% των σιδηροδρομικών δρομολογίων ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος των πορτογαλικών σιδηροδρόμων (CP).

Η απεργία έχει παραλύσει κυρίως τις αστικές και τις περιφερειακές υπηρεσίες. Μόνο ένα τρένο στα δύο κυκλοφορεί στα εσωτερικά δρομολόγια, ενώ η διεθνής σιδηροδρομική σύνδεση με την Ισπανία συνεχίζεται.

Παρά το γεγονός ότι είναι οι γιορτές του Πάσχα, η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν έκρινε απαραίτητο να εξασφαλίσει μια υπηρεσία ασφαλείας, κάτι που πολλαπλασίασε τον αντίκτυπο της απεργίας.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των σιδηροδρομικών ελεγκτών (SFRCI) Λουίς Μπράβο δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ανέρχεται σε «περίπου 95%», ένδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, «της απελπισίας των μισθωτών μπροστά στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

«Οι μισθοί μας είναι παγωμένοι από το 2010 ενώ οι φόροι δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται», συνέχισε. Ένας σιδηροδρομικός ελεγκτής κερδίζει στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ 700 και 850 ευρώ μικτά το μήνα.

Το συνδικάτο συμμετέχει σε μια ευρύτερη κινητοποίηση που οργανώθηκε το σαββατοκύριακο από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών (FECTRANS), το οποίο ζητεί βελτίωση της αμοιβής για την εργασία σε αργίες. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι σήμερα τα μεσάνυκτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved