ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Λονδίνου: Η Ελλάδα θα πρέπει αναμφίβολα να φύγει από το ευρώ

Δήμαρχος Λονδίνου: Η Ελλάδα θα πρέπει αναμφίβολα να φύγει από το ευρώ

Αρκούντως αποκαλυπτικός ο πληθωρικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ομολόγησε πως, αν και ο τρόπος του δεν ήταν ο διακριτικότερος, η ουσία που πρεσβεύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ως προς το πολυσυζητημένο Grexit, ήταν σωστή.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο κ. Τζόνσον αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο για Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν το πιο διακριτικό έγγραφο που έχω δει. Ήταν, όμως, μία συναρπαστική ενόραση στο μυαλό ενός ακριβολόγου, οι σκέψεις ενός άνδρα με καθαρό όραμα τού πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η Ευρώπη. Θεωρητικά έχει δίκιο – λέει πως πρέπει να περικόψετε τον προϋπολογισμό σας και να δώσετε σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σας σε κάποιους θεσμούς στο Λουξεμβούργο που ελέγχονται από τη Γερμανία».

Στη διαπίστωση πως αυτός είναι ένας σκληρός τρόπος για να πει κανείς «παραχωρήστε τον έλεγχο ή αποχωρείτε από το κλαμπ», ο δήμαρχος του Λονδίνου υπερασπίστηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας πως «ο Σόιμπλε απλώς προσπαθούσε να θέσει στους Έλληνες το δίλημμα με πολύ σαφή τρόπο: Αν θέλετε να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη, αυτός που πληρώνει, δίνει το ρυθμό».

Στην ερώτηση αν θεωρεί το κούρεμα χρέους τη σωστή λύση για την Ελλάδα, ο Μπόρις Τζόνσον δε φείδεται σαφήνειας: «Οι Έλληνες θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να φύγουν από το ευρώ. Καημένοι. Και θα το κάνουν τελικά. Αν διαγράψεις το χρέος, τι μήνυμα δίνεις στις υπόλοιπες χώρες που επλήγησαν από την ίδια άθλια κατάσταση; Αυτό είναι ένα από αυτά τα προβλήματα που δεν έχουν πραγματική λύση. Είναι θλιβερό».

Σχετικές ειδήσεις