ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Άρχισαν οι ποινικές διώξεις εναντίον προσφύγων

Ουγγαρία: Άρχισαν οι ποινικές διώξεις εναντίον προσφύγων

Η καταστολή εκ μέρους της Ουγγαρίας των μεταναστών που διασχίζουν τα νότια σύνορά της "μοιάζει" με παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, ανακοίνωσε σήμερα (15/09/2015) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την ώρα που η Βουδαπέστη ανακοίνωνε την έναρξη ποινικών διώξεων σε βάρος 60 μεταναστών που συνελήφθησαν σήμερα και κατηγορούνται ότι "προκάλεσαν ζημιές" στον φράκτη που η ουγγρική κυβέρνηση κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία.

Η Ουγγαρία "έχει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει", δήλωσε η Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ για την Ουγγαρία. "Τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ αναφορικά με το άσυλο και επίσης αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες".

Η Μαϊκόφσκα-Τόμκιν δήλωσε πως ο ΔΟΜ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για νομική αμφισβήτηση των νέων κανονισμών. "Θεωρώ ότι η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάλληλες για τις συνθήκες τους", δήλωσε.

Στο Ζέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκιόργκι Μπακόντι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως "εξήντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προξενούσαν ζημιές στον φράκτη (...) Η αστυνομία άρχισε σε βάρος τους ποινική διαδικασία". Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών βάσει μιας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κύμα συλλήψεων που ανακοινώνεται αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία.

Εξάλλου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε σήμερα ότι, καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

"Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε", δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. "Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις