ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτική κατανομή προσφύγων λένε Γαλλία και Γερμανία

Υποχρεωτική κατανομή προσφύγων λένε Γαλλία και Γερμανία

Σαφές μήνυμα για το πως θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενόψει της έκτακτης συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (23/9).Όπως δήλωσε «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου διαφορετικά δεν ανήκουμε πλέον στο ίδιο σύνολο που βασίζεται σε αξίες και αρχές». Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «Θα επιδιώξουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός όποιες και αν είναι οι διαδικασίες, οι δεσμεύσεις να μπορέσουν να τηρηθούν και να μην είναι οι ίδιες χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες».

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΟΛΑΝΤ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίζεται διχασμένη. Βέβαια, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που καταρχήν είχαν αρνηθεί να συμμετέχουν στο σχέδιο Γιούνκερ και μάλιστα προέβησαν σε κλείσιμο συνόρων, τώρα εμφανίζονται πιο διαλλακτικές.

Το κύμα προσφύγων είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να ανακοπεί καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και επιθυμούν να φθάσουν στο Βορρά. Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη λέγοντας ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει αλλά το προσφυγικό είναι μια πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα δεχθεί αυτούς που μεταναστεύουν για να σωθούν από τον πόλεμο αλλά όχι τους οικονομικούς μετανάστες. Είμαστε, είπε μεγάλη χώρα και δυνατή αλλά δε μπορούμε να λύσουμε το κοινωνικό πρόβλημα της υφηλίου. Αν λέγαμε κάτι τέτοιο δε θα ήμασταν ρεαλιστές.

Συνομιλίες Λουξεμβούγου με τις χώρες του Βίζενγκραντ

Σήμερα συναντούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Λετονίας με εκπροσώπους της Λουξεμβουργιανής προεδρίας σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος για την αποδοχή του συστήματος υποχρεωτικής κατανομής.

Εν τω μεταξύ ο Ντόναλτ Τουσκ πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε επίσκεψη που έκανε στην Ιορδανία και την Αίγυπτο δήλωσε ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο σε χώρες κοντά στη δική τους.

Η κρίση στην Ευρώπη είναι σύμφωνα με τους αναλυτές η μεγαλύτερη στην ιστορία της. Αν δε βρεθεί λύση, κοινή λύση δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν την Τετάρτη, αναμένεται να αποφασιστούν και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προκειμένου να παραμείνουν οι πρόσφυγες στα όρια των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ο ρόλος της Τουρκίας αναμένεται να αναβαθμιστεί, αφού εκεί φιλοξενούνται οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Επιπλέον, αναμένεται να αναβαθμιστεί η Frontex η οποία πλέον θα αναλάβει καθώς φαίνεται την πλήρη ευθύνη για τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων. Ο προϋπολογισμός της θα αυξηθεί επίσης προκειμένου να ανταπεξέλθει.

Σχετικές ειδήσεις