ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το Συριακό

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το Συριακό

Η χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη, των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε μεν εποικοδομητική από τους ίδιους πλην όμως δεν κατέληξε στην πολυπόθητη συμφωνία για μια πολιτική λύση στο συριακό εμφύλιο.

Το πρόβλημα παραμένει η τύχη του Άσαντ. Πλην της Ρωσίας που τον στηρίζει όλοι οι υπόλοιποι επιθυμούν την απομάκρυνσή του σπό το προσκήνιο. Μπορεί βέβαια η συνάντηση να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαφωνούν, αλλά σε μια εβδομάδα οι συζητήσεις θα επαναληφθούν. Όπως ειπώθηκε μετά τη συνάντηση από τον Τζον Κέρι «μπορεί να επιτευχθεί μια λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνάντηση είχε αποτέλεσμα, αφού φάνηκαν κάποιες ιδέες (τις οποίες αρνήθηκε να αποκαλύψει) και ελπίζω ότι έχουν την πιθανότητα να αλλάξουν άρδην την δυναμική. Αυτό που συμφωνήσαμε να κάνουμε σήμερα, είπε είναι να συμβουλευτούμε όλες τις πλευρές και στοχεύουμε να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι την επόμενη Παρασκευή, με ευρύτερη εκπροσώπηση ώστε να εξετάσουμε αν υπάρχει ικανοποιητικό κοινό έδαφος για να προωθήσουμε μια σημαντική πολιτική διαδικασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Ιράν να λάβει μέρος στις συζητήσεις κάποια στιγμή, χωρίς να αναφέρει το πότε, σημειώνοντας πως η Ρωσία και το Ιράν θεωρούν ζωτικής σημασίας την παρουσία του Άσαντ για την σταθερότητα στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως ελπίζει το Ιράν καθώς και η Αίγυπτος να προσκληθούν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων. Ζητήσαμε οι μελλοντικές επαφές να πραγματοποιηθούν με έναν πιο αντιπροσωπευτικό σχηματισμό, ανέφερε με δηλώσεις του, που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Σχετικές ειδήσεις