ΚΟΣΜΟΣ

Αδόλφος Χίτλερ: Μέχρι τα 30 του ήταν «ασήμαντος»

Αδόλφος Χίτλερ: Μέχρι τα 30 του ήταν «ασήμαντος»

Η νέα βιογραφία του Χίτλερ από τον σημαντικό γερμανό ιστορικό ερευνητή Πέτερ Λόνγκεριχ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Λόνγκεριχ υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως είχε υποτιμηθεί η πολιτική οξυδέρκεια του Χίτλερ και πως είχε υπερτονιστεί η άποψη περί της γοητείας που ασκούσε στον γερμανικό λαό.

Η βιογραφία κυκλοφορεί με τον τίτλο: «Χίτλερ» την Δευτέρα (09/11/2015) και αριθμεί 1.295 σελίδες με έντονο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από τα ημερολόγια του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, του πανίσχυρου Γιόζεφ Γκέμπελς καθώς και οι πρώτες ομιλίες του Χίτλερ.

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο Λόνγκεριχ υποστηρίζει πως: «Εχουμε την εικόνα ενός δικτάτορα, ο οποίος είχε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο, λάμβανε πολύ περισσότερες ατομικές αποφάσεις απ΄ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Ήθελα να επαναφέρω στο επίκεντρο τον Χίτλερ ως άτομο».

Κατά τον ερευνητή καθηγητή στο London of University, έχει καταλήξει για τον Αδόλφο Χίτλερ πως: «Ακόμη κι η ρατσιστική του ιδεολογία που οδήγησε στην εξόντωση τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων εβραίων στο Ολοκαύτωμα, οφειλόταν εν μέρει σε πολιτικό οπορτουνισμό».

Ο Πέτερ Λόγκχεριχ, όμως, αποκαλύπτει και κάτι άλλο: «Περίπου το 1919-1920 ο Χίτλερ αντιλήφθηκε ότι θα μπορούσε να επιτύχει στην πολιτική υιοθετώντας και υποκινώντας τον αντι-σημιτισμό».

Για τον ίδιον, η ικανότητα του Χίτλερ για εξουσία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι ο αυστριακής καταγωγής Αδόλφος ήταν ένας «ασήμαντος» χωρίς καμία ιδεολογία μέχρι περίπου τα 30 του χρόνια!!! Μόνο τότε, αρνούμενος να δεχτεί την ήττα της Γερμανίας, προσελκύστηκε, όπως υποστηρίζει στην συνέντευξή του, από το ναζιστικό κόμμα.

Είχε ο Χίτλερ το… χάρισμα να γοητεύει τον γερμανικό λαό;

Κατά τον βιογράφο, η απάντηση είναι «όχι». Ισχυρίζεται –καταρρίπτοντας την ισχύουσα θεωρία- πως η δήθεν γοητεία του ήταν κατασκευασμένη από τη ναζιστική μηχανή προπαγάνδας που πρόβαλε φωτογραφίες από γοητευμένους οπαδούς του σε πορείες.

«Θα ήταν παράλογο να θεωρούμε ότι μία βαθιά διχασμένη χώρα, όπως η Γερμανία ξαφνικά ενώθηκε πίσω από έναν άνθρωπο και μοιράστηκε μία πολιτική άποψη», υποστηρίζει ο Λόγκχεριχ.

Εχουν περάσει εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Χίτλερ και οι απόψεις των Γερμανών γι’ αυτόν «ακόμη εξελίσσονται».

Πάντως, ο ερευνητής πάντως, προειδοποιεί πως καθώς αυξάνονται οι φόβοι για άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία: «Η ικανότητα ενός και μόνο πολιτικού προσώπου είναι ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να υποτιμάται».