ΚΟΣΜΟΣ

Σε «κόκκινο» συναγερμό Βέλγιο και Σουηδία

Σε «κόκκινο» συναγερμό Βέλγιο και Σουηδία

Αισθητή είναι πλέον η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στις μεγάλες βελγικές πόλεις και σε ορισμένες εκδηλώσεις, μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη χώρα από το επίπεδο 2 σε επίπεδο 3, ενλω και η Σουηδίααύξησε το επίπεδο ασφαλείας επικαλούμενη «συγκεκριμένες πληροφορίες».

Το επίπεδο 3 συνδέεται με την αναζήτηση του Σαλά Αμπντεσλάμ που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ενέχεται στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Όσο παραμένει ελεύθερος, δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του επιπέδου συναγερμού στη βαθμίδα 2, δήλωσε – σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου – πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η στρατιωτική παρουσία θα αυξηθεί κατά 300 άνδρες. Μέχρι σήμερα, 220 στρατιώτες συνέδραμαν την αστυνομία στη φύλαξη κρατικών κτιρίων, πρεσβειών. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται πλέον σε 520 στρατιώτες η παρουσία των οποίων θα είναι «στατική», ήτοι δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό. Ωστόσο, η παρουσία τους θα είναι ενισχυμένη επίσης σε μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, πρόκειται, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, για μια σειρά δώδεκα μέτρων προληπτικού χαρακτήρα όπως η διεύρυνση του ορισμού του τρομοκρατικού εγκλήματος, η διεύρυνση των κριτηρίων για προσωρινή αφαίρεση ιθαγένειας και ταυτότητας, η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μέσα στις φυλακές. Ήδη, έχει ψηφιστεί η αφαίρεση της ταυτότητας, μέτρο το οποίο θα τεθεί εν ισχύ πριν τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συζήτηση έχει επίσης ξεκινήσει στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της αστυνομίας η οποία είναι κατακερματισμένη σε πολλά αστυνομικά τμήματα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα συντονισμού και μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Η αρμοδιότητα για θέματα τρομοκρατίας ανήκει στην ομοσπονδιακή αστυνομία ενώ οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν καμία αρμοδιότητα. Από την πλευρά τους, οι τοπικές αστυνομικές αρχές παραπονούνται ότι ενημερώνονται πολύ αργά για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της αστυνομίας στα όρια των δήμων τους.

Όσον αφορά την αναζήτηση του τρομοκράτη Αμπντεσλάμ, η αστυνομία ερευνά το δίκτυο των επαφών του, ενώ επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «πυρήνα εν υπνώσει» ο οποίος αποτελείται από Ευρωπαίους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Συρία και έχουν επιστρέψει στο Βέλγιο.

Σουηδία: Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο ασφαλείας επικαλούμενες «συγκεκριμένες πληροφορίες» - Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσιους χώρους

H σουηδική υπηρεσία ασφαλείας (Säpo) αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή κατά μία βαθμίδα και το ανέβασε στο επίπεδο 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει «συγκεκριμένες πληροφορίες» σχετικά με μια πιθανή επίθεση, λίγες μόλις ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

«Ένας από τους λόγους για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού είναι ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν συγκεκριμένες πληροφορίες και έκριναν ότι πρέπει να ενεργήσουμε εντός του πλαισίου της αντιτρομοκρατικής μας δράσης» επισήμαναν οι αρχές σε ένα δελτίο τύπου.

Το επίπεδο τέσσερα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «πρόσωπα να έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να διαπράξουν μια επίθεση».

H σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στους δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών στις ξένες πρεσβείες.

«Η αστυνομία αυξάνει σήμερα την παρουσία της σε στρατηγικούς και δημόσιους χώρους και βοηθάει τις υπηρεσίες ασφαλείας (Säpo) στην προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται σχετικά με την προετοιμασία τρομοκρατικών εγκλημάτων» επισήμανε η αστυνομία.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν λίγο νωρίτερα ότι ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σχετικά με μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση ενώ το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων Six, επικαλούμενο μια μη κατονομαζόμενη πηγή, μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός άνδρας που εκπαιδεύτηκε στη Συρία εισήλθε στη Σουηδία σήμερα με σκοπό να διαπράξει μια επίθεση.

Το πρακτορείο επισήμανε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν, πότε, πού ή πώς θα μπορούσε να διαπραχθεί οποιαδήποτε επίθεση. Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί εάν η επίθεση είχε σχεδιαστεί να διαπραχθεί εντός της Σουηδίας.

Η αστυνομία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την πληροφορία αυτή. Η Σουηδία τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και έχει εκπαιδεύσει κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις