Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης εν μέσω χειμώνα – Μάχη με 120 μέτωπα πυρκαγιών (Pics & Vid)

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης εν μέσω χειμώνα – Μάχη με 120 μέτωπα πυρκαγιών (Pics & Vid)

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται σήμερα για την κατάσβεση σχεδόν 120 δασικών πυρκαγιών στη βόρεια Ισπανία, οι οποίες μαίνονται κυρίως στην Κανταβρία και τις Αστούριες και έχουν ευνοηθεί από την ηπιότητα του φετινού χειμώνα και την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η Κανταβρία είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο, καθώς περίπου 80 πυρκαγιές μαίνονταν εκεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Αυτές ενισχύονται από τους ανέμους οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές της Κανταβρίας πνέουν με ταχύτητα έως και 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της περιοχής εκφράζει «ανησυχία σε ανακοίνωσή της και για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες γι'αυτήν την εποχή του έτους και η απουσία υγρασίας που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών».

02

«Η πιο περίπλοκη κατάσταση με περισσότερες από 15 ενεργές εστίες είναι αυτή κοντά στην τοποθεσία Μπαρθένα Μαγιόρ», ένα μικρό χωριό περίπου εκατό κατοίκων που βρίσκεται σε μια ορεινή, αγροτική ζώνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για την προστασία της περιοχής κινητοποιήθηκαν 89 στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε με περίπου 15 βυτιοφόρα και οι Aρχές δεν αποκλείουν την περίπτωση να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από το χωριό.

Επίσης δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μετείχαν χθες στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή αυτή, μια από τις πιο αραιοκατοικημένες της Ισπανίας, ενώ 1/3 εστάλη στην Καστίλλη και Λεόν, στην κεντρική Ισπανία, μετά την ειδοποίηση και των Aρχών εκεί για την εκδήλωση πυρκαγιών.

01

Στις Αστούριες, οι πυροσβέστες αγωνίζονταν σήμερα το πρωί για την κατάσβεση 38 δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 31 έχουν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής.

Άλλες δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν εξάλλου πιο ανατολικά, στην Ναβάρα. Πρόκειται για αναζωπύρωση πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί πριν από αρκετές ημέρες και είχαν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν είχαν σβηστεί, γνωστοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση.

03

Ο ισπανικός βορράς πλήττεται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα από ασυνήθιστες για την εποχή του χρόνου δασικές πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Πρόκειται για έναν πιλότο που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη από την πτώση του ελικοπτέρου του.

Εξάλλου περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης και αγροτεμαχίων έχουν καταστραφεί φέτος από τις πυρκαγιές στην Ισπανία. Η έκταση αυτή ξεπερνάει το σύνολο εκείνης που είχε καεί κατά τη διάρκεια και των δύο προηγούμενων ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved