ΚΟΣΜΟΣ

Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κόσσοβο

Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κόσσοβο
Ένταση επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, όπου οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο συνοριακές διαβάσεις...

Ένταση επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, όπου οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο συνοριακές διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Ο σερβικός πληθυσμός στο βορρά έχει αποκλείσει με οδοφράγματα τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στις διαβάσεις Μπίρνιακ και Γιάρινα και απειλούνται επεισόδια.

Οι δύο αυτοί συνοριακοί σταθμοί βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης ( EULEX) και η Πρίστινα ποτέ δεν κατάφερε να επιβάλει την κυριαρχία της.

Αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμόζονταν η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσόβου για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία.

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσόβου ξεκίνησε χθες το βράδυ, κατόπιν απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Μπαιράμ Ρετζέπι.


Νωρίς τα ξημερώματα, η αστυνομία του Κοσσόβου κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διάβαση Μπίρνιακ. Από σήμερα το πρωί, όλο και περισσότεροι Σέρβοι, κάτοικοι του βορείου Κοσόβου, συγκεντρώνονται στα οδοφράγματα που στήθηκαν για να εμποδιστεί η πρόσβαση της αστυνομίας.

Στο βόρειο Κόσσοβο, τα ξημερώματα έφτασαν ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης υπεύθυνος για το Κόσοσο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς και ο Σέρβος διαμεσολαβητής στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Οι Σέρβοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας από το βόρειο Κόσοβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αστυνομική επιχείρηση είναι η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσσοβο.