Αυστριακός αντικαγκελάριος: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό κινδυνεύει

Αυστριακός αντικαγκελάριος: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό κινδυνεύει

Σημειώνει πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

«Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, «και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έρθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία», ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε προειδοποιήσει, πως, προπάντων η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαική Ενωση, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως έως τώρα η Τουρκία ήταν ένα αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και είχε επισημάνει πως «πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, «η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και μερικά εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου και, για το λόγο αυτό, είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία».

Κατά την άποψή του, «δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση» και, σε ό, τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της «συναίνεσης αξιών» και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.