ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικό σχέδιο της Ισπανίας για τη Συρία

Μυστικό σχέδιο της Ισπανίας για τη Συρία
Η Ισπανία επιχείρησε να πείσει, μέσω απεσταλμένου της στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να αποδεχτεί ένα σχέδιο για τον...

Η Ισπανία επιχείρησε να πείσει, μέσω απεσταλμένου της στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να αποδεχτεί ένα σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας El Pais.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση Θαπατέρο ήταν μάλιστα "έτοιμη να προσφέρει άσυλο στην Ισπανία στον Ασαντ και την οικογένειά του".

Από τα επεισόδια βίας που μαίνονται στη Συρία από τον Μάρτιο έχουν σκοτωθεί περίπου 2.200 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 400 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ακτιβιστές. Οι συριακές αρχές κατηγορούν για την αιματοχυσία ένοπλες συμμορίες και ισλαμιστές μαχητές.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο έστειλε τον Μπερναρντίνο Λεόν, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους στενότερους βοηθούς του, τον Ιούλιο στη Δαμασκό "για να προτείνει ένα σχέδιο μετάβασης για την ειρηνική επίλυση της επανάστασης", έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στον Λεόν.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με τέτοια μυστικότητα ώστε ο Λεόν ταξίδεψε μόνος του χρησιμοποιώντας το απλό διαβατήριό του αντί του διπλωματικού.

Η πρόταση των τριών σημείων του Λεόν προς το καθεστώς της Συρίας περιελάμβανε τον άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων, την διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στη Μαδρίτη όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη συριακή διαμάχη, που θα κατέληγε σε χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση, και τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης με μέλη της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε.

"Έχω την εντύπωση ότι ο Ασαντ δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα ουσιαστικό," είπε ο Λεόν επιστρέφοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια.