ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Συνελήφθη ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος

Η Τουρκία απομακρύνει από τις θέσεις τους τούς υποστηρικτές του ισλαμιστή ιμάμη που εδρεύει στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει παρεισφρήσει σε δημόσιους οργανισμούς και ότι σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν απολύσει περισσότερους από 90.000 δημόσιους υπαλλήλους που έκριναν ύποπτους για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, οι οποίες -σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης- έχουν διευρυνθεί ώστε να στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση έχουν προφυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη τους για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να θεσπίζει νέους νόμους περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όποτε κρίνει απαραίτητο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει κάθε διαφωνία από κρατικά ιδρύματα μέχρι πολιτικά κόμματα.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επλήγη τον περασμένο χρόνο από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων με όπλα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν κούρδοι αντάρτες και τζιχαντιστές του ISIS, και επιπλέον από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κατά το οποίο στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία.

Συνελήφθη ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθη σήμερα, αφού είχε προσαχθεί χθες αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγη ώρα.

«Μολονότι απελευθερώθηκε χθες, ο εκπρόσωπός μας, ο Αϊχάν Μπιλγκέν, συνελήφθη σήμερα κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης», ανέφερε στο Twitter το κόμμα.

Την Δευτέρα ο Μπιλγκέν, που είναι και βουλευτής της επαρχίας Καρς, συνελήφθη μαζί με τη βουλευτίνα Μεράλ Ντανίς Μπεστάς. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος αλλά η Μπεστάς παρέμεινε υπό κράτηση. Ένας τρίτος βουλευτής του HDP, ο Ιντρίς Μπαλουκέν, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Από τους 59 βουλευτές του κόμματος, έχουν συλληθφεί οι 12, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρόεδροί του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκντέν Γιουκσεντάγ. Κατηγορούνται όλοι ότι ανήκουν ή ότι στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). To HDP αρνείται πάντως ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα εκτιμά ότι η σύλληψη του Μπιλγκέν έχει ως στόχο να παρεμποδίσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Όμως δεν μπορείτε νσ φιμώσετε τη φωνή του ΟΧΙ», πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και το HDP, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό CHP, καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν «όχι» στην αναθεώρηση.

Εξάλλου, μια βουλευτίνα του CHP, η Σερά Καντιγίλ, συνελήφθη σήμερα για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» και επειδή «περιφρόνησε δημοσίως τις θρησκευτικές αξίες και υποκίνησε το μίσος» μέσα από μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter. Ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, ένας συνάδελφός της, κατήγγειλε ότι η σύλληψη συνδέεται με την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα επίμαχα μηνύματα είχαν αναρτηθεί το 2015. "Είναι πολύ ενδιαφέρον που τα μηνύματα της Καντιγίλ, που τα αγνοούσαν από το 2015, βγήκαν ξαφνικά από τα αρχεία ενώ πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος", σχολίασε.

Σχετικές ειδήσεις