ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απειλεί με «βέτο» για τη Συρία στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών

Η Ρωσία απειλεί με «βέτο» για τη Συρία στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, αν τα μέλη του ΣΑ επισπεύσουν την διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς την διεξαγωγή διαβουλεύσεων, δήλωσε την Τετάρτη (5/4) ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ετοιμάσει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που φέρεται να εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού στρατού και ζητούν την έναρξη έρευνας.

«Οι Δυτικοί σκοπίμως προσπαθούν να επιταχύνουν την διαδικασία και να υιοθετήσουν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ο Γκατίλοφ σε Ρώσους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Μπορούν σίγουρα να καταθέσουν αυτό το σχέδιο για ψήφιση χωρίς διαβουλεύσεις, αλλά θα λάβουν προφανώς το κατηγορηματικό μας βέτο», σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα , η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης εάν το Συμβούλιο αποτύχει να λάβει μια απόφαση για συλλογική δράση.