ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές συμπλοκές στο βόρειο Κόσσοβο

Φονικές συμπλοκές στο βόρειο Κόσσοβο
Επτά πολίτες και τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε, κατά τις συμπλοκές...

Επτά πολίτες και τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε, κατά τις συμπλοκές Σέρβων κατοίκων του βορείου Κοσσόβου με άντρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).

Σύμφωνα μάλιστα με σερβικές πηγές έξι πολίτες φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου.

Ο Μίλαν Γιακόβλιεβιτς, διευθυντής του κέντρου Υγείας της Μιτρόβιτσα όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, επιβεβαίωσε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από πυροβόλα όπλα και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις χειρουργικές επεμβάσεις που υποβλήθηκαν οι τραυματίες για την αφαίρεση των βλημάτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καταδίκασε τη χρήση ένοπλης βίας κατά των σέρβων πολιτών ζητώντας από τους στρατιώτες της KFOR να τηρήσουν ουδετερότητα όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να μην συγκρούονται με τους πολίτες. Ταυτόχρονα κάλεσε τους σέρβους του βορείου Κοσόβου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες της KFOR.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν σήμερα το πρωί όταν η KFOR απέκλεισε οδική αρτηρία που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι ως εναλλακτική διαδρομή που συνδέει τις σερβικές πόλεις στο βόρειο Κόσοβο με την κυρίως Σερβία. Οι Σέρβοι αντιδρώντας άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες της KFOR οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση βίας.