Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι, διαδηλωτές έσπασαν τζαμαρίες (vid)

Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι, διαδηλωτές έσπασαν τζαμαρίες (vid)

Εκατόν εβδομήντα κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα σε ολόκληρη τη Γαλλία

Χιλιάδες διαδηλωτές, επικριτές της «φιλελεύθερης» πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους της χώρας, για τέταρτη φορά σε διάστημα δύο μηνών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προεδρικά διατάγματα, που τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και με την ελπίδα οι φωνές τους να εισακουστούν από μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, όπου ομάδες διαδηλωτών έσπασαν τζαμαρίες τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Φωνάζοντας «αντι-καπιταλιστές», νεαροί με κουκούλες έσπασαν επίσης τις βιτρίνες ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BNP.

«Ιδιωτικός - Δημόσιος τομέας: υπέρ ενός εργατικού δικαίου που προστατεύει τους εργαζόμενους. Αναλαμβάνουμε όλοι δράση για να πούμε όχι στα διατάγματα της κοινωνικής καταστροφής» έγραψε το πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας.

Η νέα αυτή κινητοποίηση, έπειτα από εκείνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, «δεν είναι μια μάχη τιμής», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. «Αυτό θα συνεχιστεί» υποσχέθηκε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι συνοδεία του ηγετικού στελέχους της συνδικαλιστικής ένωσης FO, Πασκάλ Παβαζό.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τα θέματα για τα οποία διαμαρτύρονται είναι «τα προεδρικά διατάγματα» αλλά επίσης η ανάγκη «βελτίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις».

Στη Ρεν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους ήταν μεταξύ 1.200 (σύμφωνα με την αστυνομία) και 1.600 (σύμφωνα με τα συνδικάτα). Εκεί, το πανό του συνδικάτου FO έδινε τον τόνο της κινητοποίησης: «Εργασιακός κώδικας, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα των συλλογικών δικαιωμάτων».

«Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως τα επιδόματα ανεργίας και του χρόνου, οι συντάξεις» είπε στη Μασσαλία ο γενικός γραμματέας του FO, Ζαν Κλοντ Μεγί.

Πορείες έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στη Λιόν, τη Νάντ, το Μπορντό, το Στρασβούργο, τη Γρενόμπλ, την Ορλεάνη, το Κλερμόν Φεράν.
Στη Μασσαλία, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «τον διχασμό της πολιτικής και του συνδικαλισμού» την ώρα που «χιλιάδες, εκατομμύρια πολιτικοί αξιωματούχοι (…) είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση».

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια: