ΚΟΣΜΟΣ

«Τελειώνει» το Ισλαμικό Κράτος: Ελέγχει μικρές περιοχές σε Ιράκ και Συρία

«Τελειώνει» το Ισλαμικό Κράτος: Ελέγχει μικρές περιοχές σε Ιράκ και Συρία

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Παρασκευή (17/11) μέσα σε μερικές ώρες τη Ράουα, την τελευταία περιοχή της χώρας που βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ.

Λιγότερες από τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης, η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την «απελευθέρωση του συνόλου της Ράουα όπου η ιρακινή σημαία υψώθηκε στα επίσημα κτίρια».

Ο ιρακινός πρωθυπουργός και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, χαιρέτησε «μια απελευθέρωση σε χρόνο ρεκόρ» και υπογράμμισε πως οι ιρακινές δυνάμεις «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σάρωσης της ερήμου προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα με τη Συρία».

«Στρατιωτικά, το ΙΚ έχει νικηθεί, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τα κατάλοιπά του για να εξαλείψουμε την παρουσία του», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της νίκης στη Ράουα ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης.

«Οι ώρες του δήθεν χαλιφάτου είναι μετρημένες», έγραψε στο τουίτερ ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπρετ Μακ Γκεργκ.

Ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το ΙΚ έχει χάσει το 95% των εδαφών που είχε κατακτήσει το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Απέχοντας πολύ από τα μεγάλα τμήματα εδαφών τα οποία είχαν καταλάβει εκείνο τον χρόνο, οι τζιχαντιστές κατέχουν ακόμη την πόλη Μπουκαμάλ στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, και ορισμένες ερημικές περιοχές από τη μία και την άλλη πλευρά των πορωδών συνόρων των δύο χωρών

Σχετικές ειδήσεις