ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες Πομπέο με ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τη συνεργασία αναφορικά με το Ιράν

Συνομιλίες Πομπέο με ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τη συνεργασία αναφορικά με το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνομίλησε τις πρόσφατες μέρες με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία για τη συνεργασία αναφορικά με το Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μοιράζονται ισχυρά συμφέροντα στο να αποτρέψουν το Ιράν από το να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο και στην αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή», τόνισε η Νάουερτ με ανακοίνωσή της.

«Είναι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία», πρόσθεσε.

Αποφασισμένοι να «σώσουν» τη συμφωνία δηλώνουν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε τη Δευτέρα (14/5) ότι θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας στην σημερινή συνάντηση που θα έχουν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις.

«Στις Βρυξέλλες θα έχουμε μια συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες, τις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Τεχεράνη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Δεν θα ισχυριστώ ότι αυτό θα είναι εύκολο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Ο Βρετανός υπουργός και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο, εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να «σώσουν» τη συμφωνία αυτή. «Η θέση μας είναι μια θέση αποφασιστικότητας και ενότητας, της βούλησης να κρατήσουμε ζωντανή τη συμφωνία» που επιτεύχθηκε το 2015, είπε ο Λε Ντριάν.

Στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από τη συμφωνία και θα επαναφέρει όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί τα τελευταία χρόνια.

«Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση. Επειδή οι ΗΠΑ αποχωρούν από μια διεθνή συνθήκη αυτό δεν σημαίνει ότι η διεθνής συνθήκη καταρρέει. Εμείς παραμένουμε στη συμφωνία και θέλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή όσο την σέβεται το Ιράν», είπε ο Λε Ντριάν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτή τη συνθήκη «όλοι κερδίζουν».

«Η Βρετανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασώσουν την ουσία της συμφωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόνσον χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Ζαρίφ είχε ζητήσει «εγγυήσεις» από τις χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία. Ο Ζαρίφ βρισκόταν στη Μόσχα, μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο και σήμερα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ