ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «άκυρο», προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «άκυρο», προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λευκό Οίκο

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε οδηγίες στον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο.

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του Πούτιν να επιτραπεί στις ρωσικές αρχές να ανακρίνουν Αμερικανούς πολίτες, σε αντάλλαγμα για την ανάκριση 12 Ρώσων, που κατηγορούνται για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές.

«Είναι μια πρόταση που έγινε με ειλικρίνεια από τον Πρόεδρο Πούτιν αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ διαφωνεί», ανέφερε σε μια δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα αφήσει τους 12 Ρώσους που έχουν ταυτοποιηθεί να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητα ή την ενοχή τους».

Η Σάντερς ανέφερε πάντως αργότερα ότι είναι ήδη «σε εξέλιξη» οι συζητήσεις για την οργάνωση μιας δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

055009

«Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρεσβευτή Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη» έγραψε η Σάντερες σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Πούτιν δήλωσε μετά μια συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ στο Ελσίνκι τη Δευτέρα πως ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμος να αφήσει ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ανακρίνουν 12 Ρώσους σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να αφήσουν Ρώσους ερευνητές να ανακρίνουν πολίτες των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)