ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις – Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα να αφεθεί ελεύθερος

Ραγδαίες εξελίξεις – Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα να αφεθεί ελεύθερος

«Καζάνι που βράζει» οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ - Νέες προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας – Απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα να αφεθεί ελεύθερος – Νωρίτερα επέβαλε υπέρογκους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ – Σε πανικό ο Ερντογάν λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της Τουρκίας

«Λάδι στη φωτιά» αναμένεται να βάλουν στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως φαίνεται βρίσκεται σε πανικό λόγω της κατάρρευσης τους τουρκικής οικονομίας, συνεχίζει το «παιχνίδι» των προκλήσεων.

Σήμερα, Τετάρτη (15/08/2018) τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί.

Για την υπόθεσή του μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο δικηγόρος του.

Ο Αμερικανός πάστορας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Η υπόθεσή του είναι στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα.

Η Τουρκία επέβαλε υπέρογκους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο φύλλο της η Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε ανάρτησή του στο Twitter μίλησε για «αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Οι εξελίξεις μετά τις δύο σημερινές κινήσεις στην Τουρκία αναμένεται να είναι ραγδαίες...