ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεταμένο κλίμα οι προσπάθειες για νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Σε τεταμένο κλίμα οι προσπάθειες για νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Μετ' εμποδίων γίνονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, υπό τον Μάριο Μόντι.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα» ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη λύση του Μόντι, καθώς «πρώτα έρχεται η Ιταλία και μετά η όποια συμμαχία».

Αλλά και το Κεντροαριστερό Κόμμα «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Μόντι, μετά από δυο μέρες αρνητικών τοποθετήσεων.

Δεδομένη είναι η στήριξη του Μόντι από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο ακροδεξιοί πρώην βουλευτές ζητούν πρόωρες εκλογές.

Διένεξη στη Βουλή

Ο Ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι στη Βουλή σημειώθηκε ένταση μεταξύ των κεντροδεξιών και των ακροδεξιών του κόμματος του Μπερλουσκόνι, με τον υπουργό Εσωτερικών, Φράνκο Φραττίνι να αποκαλεί «φασίστα» τον υπουργό Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.

Η "La Repubblica" αναφέρει ότι ο Λα Ρούσσα ανταπάντησε: «Ποιος Φραττίνι, αυτός που διαβάζει και υπερασπίζεται την αριστερή εφημερίδα Μανιφέστο;».

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι διέψευσε το συμβάν.

Την ίδια ώρα, τα βραδινά δελτία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ο Μάριο Μόντι θα επιδιώξει να φτιάξει δωδεκαμελή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Αν υπάρξει μια ευρεία συναίνεση (συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Καβαλιέρε) ο νέος ισόβιος γερουσιαστής και πρώην ευρωπαίος επίτροπος, μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ήδη την Κυριακή.

Αν, όμως, δεν δοθεί η συγκατάθεση από τα μεγαλύτερα κόμματα, όλα δείχνουν ότι θα προτιμήσει να παραμείνει επικεφαλής του έγκυρου πανεπιστημίου «Μποκκόνι» του Μιλάνου.