Τελευταία ελπίδα για τους Ισπανούς η Κεντροδεξιά

Τελευταία ελπίδα για τους Ισπανούς η Κεντροδεξιά

Σαρωτική νίκη για το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για την Ισπανία και το Λαϊκό κόμμα.

Η κεντροδεξιά παράταξη του Μαριάνο Ραχόι πέτυχε σαρωτική  νίκη στις βουλευτικές εκλογές, χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% των ψήφων και 186 έδρες.   

Οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν 29% και 110 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ραχόι υποσχέθηκε «μια αλληλέγγυα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης», αλλά παραδέχτηκε πως «δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση.  Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας», τόνισε ο Ραχόι. 

«Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση. Η ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση.  

Το έργο που αναλάβαμε απέναντί σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλω να ξέρετε πως με την βοήθειά όλων θα βγούμε από την κρίση και η Ισπανία θα βρεθεί εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης", επισήμανε ο Ραχόι.

Οι εκλογές έγιναν ένα 4μηνο πριν από τη συνταγματική λήξη της θητείας του Σοσιαλιστή Θαπατέρο, που δεν διεκδίκησε τρίτη διαδοχική θητεία.   

Σήμερα, οι 11 από τις 17 περιοχές της Ισπανίας, που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα.

Η κάμψη του εκλογικού ποσοστού των Σοσιαλιστών απέφερε κέρδη στην κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση των Αριστερών της Βισκαΐας (κόμμα Αμαγιούρ), το οποίο καταλαμβάνει 7 έδρες στη νέα Βουλή.