Άναυδους, ακόμα και τους βιολόγους της θαλάσσιας ζωής, άφησε ένα μυστηριώδες πλάσμα που ανακαλύφθηκε στα βάθη του ωκεανού, κερδίζοντας με την ξεχωριστή εμφάνισή του το όνομα: «ιπτάμενο τέρας… σπαγγέτι»!

Εργαζόμενοι εταιρίας εξόρυξης πετρελαίου «απαθανάτισαν» με τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα –κάμερα, σε βάθος 4.000 ποδιών στα ανοιχτά της Ανγκόλα, κάτι… ζωντανό που μοιάζει με μέδουσα και παραπέμπει σε… θεότητα, δίνοντας τροφή για απόκοσμες συζητήσεις γύρω από μυθικά πλάσματα.

Το ντοκουμέντο, δε, που κατέγραψαν, έστειλαν σε επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον, οι οποίοι πιστεύουν πως το «τέρας» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος siphonophore (παρόμοιο με τις μέδουσες), γνωστό και ως Bathyphysa Conifera.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πτυχιούχος φυσικής Bobby Henderson ίδρυσε το 2005 την «Εκκλησία του Ιπτάμενου Τέρατος Σπαγγέτι» ως έκφραση διαμαρτυρίας ενάντια στη διδασκαλία της «Ευφυούς Δημιουργίας» (Intelligent Design): μια θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος που αντίκειται σε αυτήν του Δαρβίνου και της φυσικής επιλογής (ότι υπάρχει δηλαδή κάποιος Θεός «υπεύθυνος για τη δημιουργία του Σύμπαντος»).

Πιστεύει σε μια θεότητα που αποτελείται από ζυμαρικά και κεφτεδάκια (!), η οποία δημιούργησε το σύμπαν, αφού πρώτα έγινε… λιώμα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ! Οι πιστοί, μάλιστα, γνωστοί και ως Pastafarians έχουν ως ιερή ημέρα τους την Παρασκευή.

The Siphonophore

Αν πάντως έγινε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κακό, ο Henderson να… αναθεωρήσει, καθώς θα σήμαινε ότι το αλκοόλ προϋπήρχε όλων! Αν και πάντως δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο «ιδιαίτερος» αυτός φυσικός που τρολάρει με αυτόν τον τρόπο τους υποστηρικτές της «Ευφυούς Δημιουργίας» δεν πιστεύει ήδη στη «δύναμη» του αλκοόλ, κρίνοντας από τις ευφάνταστες ιδέες του…