ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο ως τον μόνο σταθερό δρόμο για την ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο.

Σημείωσε πως πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. «Ενός ζητήματος που -δεν πρέπει να ξεχνάμε- αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής!» όπως είπε.

«Σας βεβαιώνω ότι η εθνική αυτή προτεραιότητα έχει τη στήριξη, όχι μόνο της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, αλλά και όλων των Ελλήνων. Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης. Δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής. Στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των Εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων!».

«Επιθυμούμε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι, μία ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο. Της οποίας η νόμιμη Κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού. Συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του. Μια Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της -από το ένα άκρο μέχρι το άλλο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση».

«Οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Άγκυρας, αγαπητέ μου Πρόεδρε, ήταν κοινές. Και οδήγησαν στην διεθνή αποδοκιμασία της, με σοβαρότερη έκφραση την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή» είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα νέα ποσά που θα πληρώσετε – Αναλυτικοί πίνακες

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (30η Κλήρωση)