ΚΥΠΡΟΣ

Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό παρουσιάζει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η έκθεση περιγράφει τις εξελίξεις στην διαδικασία της «κυπριακής ιδιοκτησίας», και τις συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο πλευρών. Ο Μπαν Κι Μουν δεν επιρρίπτει μεν ευθύνες για τη μη επίτευξη προόδου, αλλά υποβαθμίζει τον οδικό χάρτη για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, που είχε θέσει τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΑΜΠΕ, λόγω της απόστασης των δύο πλευρών και της έλλειψης ουσιαστικών συγκλίσεων στα ζητήματα του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιχειρεί να απομακρυνθεί από τον «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο, με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, ο ειδικός διαμεσολαβητής για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάνουερ αναμένεται ότι θα προτείνει τη συνέχιση της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία θα σταματήσει αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου.

Πάντως, στην έκθεσή του, ο Μπαν Κι Μουν τηρεί ίσες αποστάσεις και απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε «αποφασιστικές ενέργειες» για την επίτευξη συμφωνίας.

Στην έκθεση, που θεωρείται «περιγραφική και ισορροπημένη», γίνονται αναφορές στις διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και στα αποτελέσματα των κοινών συναντήσεων του Γ.Γ. με τους Χριστόφια και Έρογλου.

Απογοήτευση για την έλλειψη πρόοδου

Ο Μπαν Κι Μουν εμφανίζεται απογοητευμένος για τη μη επίτευξη προόδου, ιδιαίτερα μετά τις δυο συναντήσεις στο «Γκρίντρι», ενώ προειδοποιεί για το αδιέξοδο που παραμένει η εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας.

Για το περιουσιακό, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην «ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση και ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στην πολυμερή διάσκεψη.

Στα πλαίσια αυτά, ο Μπαν Κι Μουν ζητά από τους ηγέτες της κάθε πλευράς αποφασιστικές ενέργειες που θα δείχνουν ότι «μια συμφωνία είναι εντός των δυνατοτήτων τους» και προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν.

«Τώρα είναι ώρα για συμφωνία»

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι «τώρα είναι ώρα για συμφωνία», προειδοποιώντας ότι η σημερινή ευκαιρία δεν είναι απεριόριστη, ενώ οι συνθήκες στο μέλλον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φέρουν ευνοϊκότερες καταστάσεις για διευθέτηση.

«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πεπεισμένα πως αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από αμφότερες τις πλευρές, μία διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες του ειδικού μου συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ και της ομάδας του ότι θα υποστηρίξουν παρόμοιο αποτέλεσμα», αναφέρει.