ΚΥΠΡΟΣ

Στο μάτι του κυκλώνα και η κυπριακή οικονομία

Στο μάτι του κυκλώνα και η κυπριακή οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να χτυπήσουν οι Βρυξέλλες, λόγω της έκθεσης κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σήμερα Τετάρτη δίδεται στη δημοσιότητα η διπλή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας αλλά και τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Κύπρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Κομισιόν εκτιμά ότι οποιοδήποτε «σοκ» στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Ωστόσο, δεν περιορίζεται στην καταγραφή των αρνητικών δεδομένων, αλλά δίνει πορεία λήψης μέτρων προληπτικής εποπτείας όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα συνεργατικά ιδρύματα.

Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις συστάσεις της για εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων με αυτήν που ισχύει για τις τράπεζες ,ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο των συστάσεων ζητεί:

- Λήψη πρόσθετων μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του 2012 στο 2,5% ΑΕΠ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

- Μείωση δημοσίων δαπανών.

- Βελτίωση φοροσυλλεκτικής ικανότητας και λήψη μέτρων για περιορισμό φοροαποφυγής.

- Βελτίωση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας συνταξιοδοτικού και ευθυγράμμιση ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής.

- Ολοκλήρωση και εφαρμογή του Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) άμεσα και εντός χρονοδιαγράμματος.

- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπρόσθετα, οι Βρυξέλλες θα «μοιράσουν» υποδείξεις και για την ανάγκη μεταρρύθμισης του μέτρου της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάτι επί του οποίου έχει δεσμευτεί η Λευκωσία και ως εκ τούτου η Κομισιόν αναμένει ότι θα υλοποιηθεί άμεσα.