ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Προεδρικές εκλογές: Η σημασία των εκλογών για τα κόμματα

Κύπρος - Προεδρικές εκλογές: Η σημασία των εκλογών για τα κόμματα

Καθοριστικής σημασίας για τα πολιτικά κόμματα και το μέλλον τους θα είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Λευκωσία.

Για το ΑΚΕΛ, που πρώτη φορά στην ιστορία του, με τον Δημήτρη Χριστόφια, βρέθηκε στην εξουσία το 2008 έως σήμερα, το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, έχει δύο όψεις:

1) Ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς να λάβει ποσοστά πέραν του 27% και να υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος με τον υποψήφιό τους φυσικά να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο και τη δεύτερη Κυριακή και με ανοιχτό το ενδεχόμενο νίκης.

2) Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ να λάβει ποσοστά πέραν του 27% αλλά να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, εκτιμούν στο ΑΚΕΛ, το κόμμα «θα είναι κερδισμένο» και θα θέσει τη βάση για «ισχυρή συμπαγή αντιπολίτευση».

Το χειρότερο σενάριο για το ΑΚΕΛ είναι:

1) Ο υποψήφιός του να λάβει ποσοστά που να μην ξεπερνούν το 25%, να υπάρξουν δύο γύροι, και ο Σταύρος Μαλάς να αποκλειστεί από την πρώτη Κυριακή. Σε τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι εσωκομματικά θα αμφισβητηθεί η ηγεσία για τις επιλογές της, πολιτικά ίσως να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου κομματικού χάρτη στην Κύπρο και επί της ουσίας το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να τοποθετηθεί για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει τη δεύτερη Κυριακή.

2) Το δεύτερο χειρότερο σενάριο για το ΑΚΕΛ είναι να λάβει ποσοστά μικρότερα του 25% και να μην υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών. Μια επιπλέον παράμετρος σε αυτό είναι αν ο Σταύρος Μαλάς θα τερματίσει τρίτος.

Για το ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι εξίσου κρίσιμα τόσο για την ενδοκομματική συνοχή όσο για το μέλλον της ηγεσίας του κόμματος του Μάριου Καρογιάν, αφού υπάρχει ξεκάθαρη αμφισβήτηση εκ των έσω για την επιλογή στήριξης Νίκου Αναστασιάδη.

Για το ΔΗΚΟ το καλύτερο σενάριο βεβαίως είναι να υπάρξει ένας γύρος εκλογών, κάτι που θα επιτρέψει στον Μάριο Καρογιάν και τους συνεργάτες του να πανηγυρίσουν, δικαίως, για την επιτυχία τους. Το δεύτερο καλύτερο σενάριο για το κόμμα είναι να λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης ποσοστά πέραν του 47% έτσι ώστε να θεωρείται λίγο - πολύ δεδομένη η εκλογή του στον δεύτερο γύρο.

Το χειρότερο σενάριο θα είναι αν ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίσει ποσοστά μικρότερα του 43% και στον δεύτερο γύρο αντίπαλός του να είναι ο Γιώργος Λιλλήκας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει ως «εφιάλτης» για το ΔΗΚΟ μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο, ακόμη και ΔΗΚΟϊκοί που ψήφισαν στον πρώτο γύρο το Νίκο Αναστασιάδη να μετακινηθούν υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα κατά τον δεύτερο γύρο.

Για τον ΔΗΣΥ το χειρότερο σενάριο είναι να χαθούν οι εκλογές. Ένα τέτοιο σενάριο, δεν εξετάζεται αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, οι τριγμοί θα είναι έντονοι σε τόσο βαθμό, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα και ποιο θα είναι το μέλλον του κόμματος.

Η ΕΔΕΚ ίσως να είναι το μοναδικό κόμμα, το οποίο δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για τα χειρότερα και καλύτερα σενάρια. Θεωρείται βέβαιο ότι οι Σοσιαλιστές θα λάβουν υψηλότερα ποσοστά απ' ό,τι στις βουλευτικές του 2011 και ούτε και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές αναταραχές στην περίπτωση που ο υποψήφιός τους δεν λάβει τέτοια ποσοστά που να του επιτρέπουν να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, το οποίο είναι και το χειρότερο σενάριο για το Κίνημα. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα τού Γιαννάκη Ομήρου προσανατολίζεται να κινηθεί, όπως έκανε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην ψήφο κατά βούληση. Αντίθετα, εάν ο υποψήφιος της ΕΔΕΚ βρεθεί στον δεύτερο γύρο, αυτό θα θεωρείται μεγάλη επιτυχία μιας και θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία που υποψήφιος υποστηριζόμενος από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων μένει εκτός δεύτερου γύρου.

Ωστόσο, εντός του Κινήματος ο προβληματισμός μπροστά στο ενδεχόμενο ο Γιώργος Λιλλήκας να προχωρήσει σε δημιουργία κόμματος γίνεται ολοένα και εντονότερος. Μια εξέλιξη, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά την ΕΔΕΚ.

Πηγη ΑΠΕ