ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δικάζεται μέλος της «Χεζομπολάχ» για τρομοκρατία

Κύπρος: Δικάζεται μέλος της «Χεζομπολάχ» για τρομοκρατία

Ο 24χρονος Χουσάμ Ταλέμπ Γιαακούμπ με διπλή Λιβανο-Σουηδική υπηκοότητα παραδέχθηκε την Τετάρτη, ενόρκως, ότι είναι ο ίδιος μέλος της τρομοκρατικής ομάδας «Χεζμπολάχ».

Οι κυπριακές αρχές κατηγορούν τον Γιαακούμπ για συνομωσία και διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στο νησί κατά Ισραηλινών τουριστών. Είχε οργανώσει σχέδιο το οποίο είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Το Δικαστήριο της Λεμεσού εξετάζει οκτώ κατηγορίες εναντίον του, πριν προβεί σε ετυμηγορία για το ισλαμικό αυτό θρίλερ.

Προς το παρόν ο Γιαακούμπ κατηγορείται, μεταξύ των άλλων, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συνομωσία για διάπραξη εγκλημάτων εναντίον Ισραηλινών πολιτών σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές αρχές έχουν μειώσει τον αριθμό των κατηγοριών που ασκήθηκαν κατά του ύποπτου για τρομοκρατία, από 17 (που ήταν την 20η Οκτωβρίου 2012) σε 8 κατηγορίες.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Γιαακούμπ είπε ότι η «Χεζμπολάχ» είναι μία πολιτική οργάνωση, και παρόλο που ο ίδιος είχε ακούσει κάτι σχετικά με οπλισμό, ο ίδιος προσωπικά, δεν επρόκειτο να προβεί σε επιθέσεις.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είχε συναντηθεί με χειριστές της «Χεζμπολάχ», των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα, αλλά δεν είπε που έγινε η συνάντηση αυτή. Όσον αφορά για την παρουσία του στην Κύπρο, όπως είπε, ήρθε στο νησί για επαγγελματικούς λόγους και δεν γνώριζε για οποιαδήποτε σχέδια επίθεσης.

Την Πέμπτη ο Γιαακούμπ θα εξετασθεί κατά αντιπαράθεση. Πιστεύεται ότι η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου και η ετυμηγορία θα εκδοθεί στα μέσα του μήνα.

Η δικαστική απόφαση της Κύπρου καθορίζεται ως σημαντική για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την κατάσταση της «Χεζμπολάχ», τον χαρακτηρισμό της, δηλαδή, ως τρομοκρατικής ομάδας, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Απόδοση: Bαλκναικό Περισκόπιο