ΚΥΠΡΟΣ

Σαρρής: Δεν συζητάμε θέμα κουρέματος καταθέσεων

Σαρρής: Δεν συζητάμε θέμα κουρέματος καταθέσεων

Το θέμα του κουρέματος καταθέσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, τόνισε μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σημειώνοντας πως αυτό υπογράμμισε και στις Βρυξέλλες.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έγινε η χάραξη της στρατηγικής της δικής μας πλευράς στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με την Τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας αρχίζουν αύριο το πρωί τις συναντήσεις τους στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη είπε ότι «ενόψει της επικείμενης άφιξης της Τρόικας αύριο στην Κύπρο για να συνεχίσουν οι συνομιλίες για το Μνημόνιο, έγινε μια διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό για να επεξεργαστούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τα διάφορα θέματα, τα οποία είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Σαρρής ανέφερε πως έγινε επίσης η επεξεργασία ορισμένων κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο, τα οποία θα υποβοηθήσουν ώστε η έκβαση αυτών των συνομιλιών να είναι όσο το δυνατό πιο θετική για την δική μας πλευρά. «Προσβλέπουμε να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες με σκοπό μέχρι το τέλος του μηνός να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θέματα κουρέματος καταθέσεων δεν είναι στο τραπέζι, κάτι το οποίο υπογράμμισε, όπως είπε, και στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι θέματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και επομένως, κάθε αναφορά σε αυτά τα θέματα δεν είναι καθόλου βοηθητική», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποιους αναμένουμε να έρθουν αύριο από πλευράς Τρόικας, ο κ. Σαρρής είπε πως είναι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο επίπεδο αρχηγού αποστολής, «δηλαδή, μιλάμε αρχικά για έξι με οκτώ άτομα, διότι», όπως εξήγησε, «τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πλέον γνωστά και δεν χρειάζεται πάρα πολλή επεξεργασία».

Παρόλα αυτά, ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι η δική μας πλευρά έχει επεξεργαστεί λεπτομερείς αντιπροτάσεις σε ορισμένες ιδέες, οι οποίες έχουν βγει στην επιφάνεια από την τελευταία φορά που έγιναν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στην Κύπρο.

Σχετικά με την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι αντιμετώπισαν ένα πολύ θετικό κλίμα για το γεγονός «ότι υπάρχει μια καινούρια Κυβέρνηση, η οποία είναι αξιόπιστη και με την οποία μπορούν να συζητήσουν, και η οποία είναι έτοιμη να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται». Από την άλλη, πρόσθεσε ο Υπουργός, «υπάρχουν και διάφορες τοποθετήσεις ιδιαίτερα όσον αφορά την διατηρισιμότητα και την διαχειρισιμότητα του χρέους που θα προκύψει από την δανειακή σύμβαση, οι οποίες δημιουργούν ορισμένα προβλήματα και ορισμένες προκλήσεις αναφορικά ορισμένους από τους συμμετέχοντες στην Τρόικα. Και είναι αυτά τα θέματα τα οποία με αντιπροτάσεις πρέπει να διαχειριστούμε ώστε να μπορέσουν και αυτοί να τα περάσουν από τα δικά τους θεσμικά όργανα», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι με την παρουσία του στις Βρυξέλλες η Κύπρος έχει δημιουργήσει συμμαχίες, ο κ. Σαρρής είπε πως σε διμερή βάση η δική μας πλευρά είχε συνομιλίες με πολλούς Υπουργούς-κλειδιά και άλλους αξιωματούχους και αυτό σίγουρα είναι βοηθητικό. Ωστόσο, ανέφερε πω ς το κλίμα παραμένει δύσκολο, οι απαιτήσεις παραμένουν μεγάλες και τα προβλήματα που πρέπει να υπερπηδήσουμε παραμένουν σοβαρά. «Η συσπείρωση και η σοβαρότητα από όλους μας είναι απαιτούμενη και αναγκαία αν θα μπορέσουμε κατά τον μήνα Μάρτιο θα τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε.

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής είπε αυτοί αφορούν αρχικά τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και με ανώτερους αξιωματούχους, αφορούν σχεδιαζόμενες επισκέψεις από τον Πρόεδρο και Υπουργούς, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών. «Αισθανόμαστε όλοι ότι είμαστε μέρος μιας ομάδας, η οποία έχει σηκώσει πάνω τα μανίκια της για να εργαστεί και ξέρουμε ποιες είναι οι πόρτες-κλειδιά τις οποίες πρέπει να προσεγγίσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αυριανές συναντήσεις με την Τρόικα, είπε πως αυτές θα ξεκινήσουν γύρω στις 9 το πρωί, και ο ίδιος θα έχει συνάντηση μαζί τους πριν τις 10 και τριάντα το πρωί.

πηγη icyprus