ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επαναπατρισμός εκκλησιαστικών θησαυρών από το Μόναχο

Κύπρος: Επαναπατρισμός εκκλησιαστικών θησαυρών από το Μόναχο

Το μεγαλύτερο μέρος εκκλησιαστικών θησαυρών που κρατούνταν από τις βαυαρικές αστυνομικές αρχές του Μονάχου από τον Οκτώβριο του 1997, μετά την κατάσχεση τους από διαμερίσματα του Tούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν και είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα, επαναπατρίζεται μετά από απόφαση του Εφετείου του Μονάχου χθες, Δευτέρα.

Η Εκκλησία της Κύπρου χαιρετίζει και εκφράζει τη μεγάλη της χαρά για την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου (Εφετείου) του Μονάχου χθες, για τον επαναπατρισμό του μεγαλύτερου μέρους των εκκλησιαστικών θησαυρών, όπως αναφέρει το icyprus.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση το γραφείο της Αρχιεπισκοπής στις Βρυξέλλες, για συγκεκριμένο αριθμό βυζαντινών και προϊστορικών αντικειμένων το εφετείο ζήτησε συμπληρωματική διερεύνηση. Η Εκκλησία εύχεται όπως ολοκληρωθεί το συντομότερο η διερεύνηση και των υπολοίπων κειμηλίων και έτσι καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός τους.

Τα κειμήλια, σημειώνεται, που είναι ψηφιδωτά του 6ου αιώνα, βυζαντινές τοιχογραφίες των 12ου, 14ου και 15ου αιώνα, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα και άλλες προϊστορικές αρχαιότητες προέρχονται από τουλάχιστον πενήντα μνημεία των κατεχομένων.