ΚΥΠΡΟΣ

Πώς διορίστηκε το «αόρατο» μέλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου;

Πώς διορίστηκε το «αόρατο» μέλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου;

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από το υπουργείο Οικονομικών για την νομιμότητα του διορισμού του έκτου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο διορίστηκε πριν από την Κυβέρνηση Χριστόφια τον Φεβρουάριο αλλά αποκαλύφθηκε την Τρίτη, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος διορισμός γνωστοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα μέσω της επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν ευθύνεται για τους διορισμούς αν και παραδέχθηκε ότι προηγήθηκε διαβούλευση με την κυβέρνηση Χριστόφια για τον συγκεκριμένο διορισμό.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, παρουσίασε το έκτο μέλος του Διοικητικού συμβουλίου σε γεύμα γνωριμίας των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που διόρισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τα νέα μέλη με έκπληξη άκουσαν ότι υπάρχει και άλλο μέλος το οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε αποκαλυφθεί.

Πρόκειται για τον κ. Λάμπρο Καϊκίτη ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια σε αντικατάσταση του Μάριου Κλείτου. Όπως έγινε γνωστό η απόφαση για τον διορισμό λήφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και η δημοσίευση της έγινε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 22 Μαρτίου. Όπως έγραψε η εφημερίδα της κυβερνήσεως, ο Λάμπρος Καϊκίτης, είναι Συντονιστής στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων σε κολλέγιο στη Λεμεσό και απόφοιτος Γερμανικού Πανεπιστημίου στις Πολιτικές Επιστήμες, στην Πολιτική Οικονομία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι που ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα και επισημαίνει ότι το όνομα του κ. Καϊκίτη του είναι αγνωστό και ο ίδιος δεν ήταν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο που έλαβε την σχετική απόφαση στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λάμπρος Καϊκίτης ποτέ μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε στην Κεντρική Τράπεζα.

Η αποκάλυψη του νέου, "αόρατου" μέλους του Δ. Σ. της Κεντρικής δημιουργεί ερωτήματα, αφού η παρουσία του προσφέρει πλεονέκτημα στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, με δεδομένο ότι στο εξαμελές συμβούλιο, στο οποίο μετέχει και ο εκάστοτε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τις δύο θέσεις θα κατείχαν δύο πρόσωπα που διορίστηκαν επί Δημήτρη Χριστόφια, αφού παρέμενε στη θέση του ο Νίκος Κωνσταντίνου, ο Πανίκος Δημητριάδης διασφάλισε ότι θα εξακολουθούσε να έχει τον απόλυτο έλεγχο, έστω και με το διορισμό των τριών μελών από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος έχει τη νικώσα ψήφο σε κάθε απόφαση.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε την Πέμπτη ότι η Τράπεζα ενημερώθηκε για τον διορισμό του Λάμπρου Καϊκίτη μέσω της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας τον Μάρτιο. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε διαβούλευση για τον διορισμό αλλά σημείωσε ότι η κοινοποίηση του διορισμού δεν έγινε στην Κεντρική Τράπεζα από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά από την επίσημη εφημερίδα. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ακόμη σταλεί η επιστολή γνωστοποίησης του διορισμού του κ. Καϊκίτη από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώσε μάλιστα ότι ο Διοικητής της Κεντρικής κ. Δημητριάδης απέστειλε πριν από 2 - 3 εβδομάδες επιστολή στον υπουργό Οικονομικών για διευκρίνηση του διορισμού χωρίς να έχει λάβει ακόμη απάντηση. Επεσήμανε δε ότι ο Καϊκίτης καλέστηκε στο γεύμα γιατί επρόκειτο για μια καθαρά κοινωνική συνάντηση.

ΠΗΓΗ icyprus