ΚΥΠΡΟΣ

Αμερικανικά χρήματα για τη λειτουργία των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο

Αμερικανικά χρήματα για τη λειτουργία των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο

Το μισό από το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων συλλογής πληροφοριών ασφαλείας στις βρετανικές Βάσεις της Κύπρου καλύπτεται από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας NSA, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεών της, με βάση τα απόρρητα έγγραφα που της διέθεσε ο πρώην υπάλληλος της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, η εφημερίδα αναφέρει πως σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια της NSA, η αντίστοιχη βρετανική GCHQ, που διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες ασφαλείας, «πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αμερικανική άποψη όταν αποφασίζει πού θα δώσει προτεραιότητα».

Στο σχέδιο μελλοντικής λειτουργίας των Βάσεων οι Βρετανοί φέρονται να έχουν σημειώσει την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού τους, «ώστε να διατηρηθούν οι υγιείς σχέσεις με τους Αμερικανούς». Τον Νοέμβριο του 2011 ανώτερο στέλεχος της GCHQ, που εργαζόταν στην Κύπρο, επεσήμανε τις ανησυχίες για τον αριθμό προσωπικού στις εγκαταστάσεις παρακολούθησης. «Δε θα είναι βιώσιμο αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση του αριθμού μελών προσωπικού και θα έχει άσχημο αντίκτυπο στις δεσμεύσεις μας έναντι της NSA», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, κλίμα έντονης δυσαρέσκειας επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε επίσημα την απογοήτευσή του για την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν, «κάτι που ενδέχεται να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέι Κάρνεϊ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το αν θα πραγματοποιηθεί τελικώς μια διμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ, η οποία προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Μόσχα στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι μια ατυχής εξέλιξη και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι, για τον λόγο αυτό κι εξετάζουμε τη σκοπιμότητα της συνόδου», επεσήμανε ο Κάρνεϊ. Ενδεικτικό του πόσο «παγωμένες» είναι αυτές τις ημέρες οι σχέσεις των δυο χωρών είναι το ότι ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκλ, με τους Ρώσους ομολόγους τους, ενδέχεται να ματαιωθούν.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Βιένης μια μυστική επίσκεψη-αστραπή που πιθανόν συνδέεται με την υπόθεση Σνόουντεν. Παρατηρητές εικάζουν πως ο Κέρι, ο οποίος αναχώρησε ήδη από την αυστριακή πρωτεύουσα, είχε ολιγόωρες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

Πριν από ακριβώς ένα μήνα το αεροδρόμιο Σβέχατ της Βιένης είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής σε σχέση με την ίδια υπόθεση: Σε αυτό έγινε η αναγκαστική στάση και καθήλωση του αεροπλάνου του Προέδρου της Βολιβίας 'Εβο Μοράλες επί 13 ώρες, έπειτα από το κλείσιμο του εναέριου χώρου διαφόρων χωρών, λόγω των υποψιών των ΗΠΑ ότι μετέφερε τον Σνόουντεν.

πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αποκαλύψεις βαραίνουν τη Μ. Βρετανία

Τα γεγονότα 1974 διατάραξαν τις σχέσεις Κύπρου-Δύσης

Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τα βρετανικά αρχεία για επαφές με Ντενκτάς-Άγκυρα το Νοέμβριο 1983

Τα γεγονότα 1974 διατάραξαν τις σχέσεις Κύπρου-Δύσης

Το διάγγελμα της Ελισάβετ Β΄ σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου