ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤΚ: Εκτεθειμένος ο Διοικητής από Έκθεση νομ. Συμβούλου

ΚΤΚ: Εκτεθειμένος ο Διοικητής από Έκθεση νομ. Συμβούλου

Εκτεθειμένο φαίνεται ότι αφήνει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το πλήρες κείμενο της γνωμάτευσης του Εξωτερικού Νομικού Συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ως προς τις ενέργειες του σε σχέση με την Α&Μ.

Σύμφωνα με την έκθεση του εξωτερικού νομικού συμβούλου:

Στις 23 Μαρτίου μεταξύ 1ου και 2ρου Eurogroup, προχώρησε σε προσθήκες και τροποποιήσεις της συμφωνίας της Κεντρικής Τράπεζας με τους A&M, όπου προστέθηκε πρόβλεψη για «τέλος επιτυχίας» 0,01%.

Αγνοήθηκαν σαφείς υποδείξεις του νομικού συμβούλου ότι δεν θα πρέπει να τεθεί τέτοια πρόβλεψη.

Παρακάμφθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας που προβλεπόταν ότι για να ισχύει η συμφωνία θα έπρεπε να δώσει την έγκρισή του, με παραγραφή της πρόβλεψης αυτής από τροποποίηση της πρόσθετης συμφωνίας.

Στις 28 Μαρτίου, μετά από αλληλογραφία με εκπρόσωπο της Α&Μ και αφού είχε αποφασιστεί το κούρεμα με το Μνημόνιο στο 2ρο Eurogroup, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε με την Α&Μ την αντικατάσταση του όρου «τέλος επιτυχίας» με τον όρο «τέλος ανακεφαλαίωσης», που ουσιαστικά εισήγαγε την αμοιβή με «fees» με βάση το κούρεμα και το ύψος του.

Ενώ η αλληλογραφία και η συμφωνία μεταξύ διοικητή και A&M για την τελευταία αλλαγή έγινε στις 28 Μαρτίου – μετά το δεύτερο κούρεμα – τέθηκε ημερομηνία 23 Μαρτίου – δηλαδή πριν το κούρεμα – με τον διοικητή να προσθέτει ιδιόγραφο σημείωμα στο τέλος της συμφωνίας για την αλλαγή ημερομηνίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ