ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Κυπριακή Βουλή

Σήμερα η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Κυπριακή Βουλή

Υπό τη διαπίστωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση με την ύφεση να παρατείνεται και να προβλέπεται βαθύτερη το 2014, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχίζει στις 16:00 το απόγευμα τη συζήτηση του πρώτου Κρατικού Προϋπολογισμού που καταρτίσθηκε με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Πέμπτη με την ολοκλήρωση της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ολοήμερη συζήτηση.

Με βάση την Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε νέο δανεισμό και ότι συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει σε υλοποίηση των προγραμμάτων της μόνο στα πλαίσια της παρεχόμενης από τη δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης.

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι για να επανακτηθεί η αξιοπιστία της Δημοκρατίας ώστε να επανέλθει το ταχύτερο στις αγορές προϋποτίθεται αυστηρή συμμόρφωση προς τις ανειλημμένες μνημονιακές της δεσμεύσεις.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών διαφωνούν με την αντίληψη ότι το Μνημόνιο είναι η μόνη επιλογή, θεωρώντας ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναζητεί συνεχώς εναλλακτικές επιλογές, ακόμα και σε σχέση με την ίδια την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως και τρόπους απεμπλοκής από αυτό.

Η Επιτροπή Οικονομικών υποβάλλοντας την Εκθεση της προς την Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος επιφυλάσσει το δικαίωμα των μελών της όπως και των υπόλοιπων βουλευτών για υποβολή τροπολογιών σε σχέση με περικοπές ή/και δεσμεύσεις ειδικών κονδυλίων στο στάδιο της κατά κεφάλαιο και άρθρο ψήφισής του σε νόμο.

Πρόσθετα η Επιτροπή Οικονομικών επιφυλάσσεται σε σχέση με τα τελικά του μεγέθη, τα οποία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν στη βάση περικοπών ειδικών κονδυλίων όπως και των συνολικών του δαπανών, υπό το φως της έγκρισης ή απόρριψης τροποποιήσεων, οι οποίες κατατέθηκαν ή ενδέχεται να κατατεθούν στο μεταξύ εκ μέρους της κυβέρνησης, για σκοπούς υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων σχετικά με εξοικονομήσεις κοινωνικών ή άλλων δαπανών.

πηγη ikypros