ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ στο BBC: Διορθώνουμε αποφασιστικά την οικονομία μας

ΥΠΟΙΚ στο BBC: Διορθώνουμε αποφασιστικά την οικονομία μας

«Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι αποτέλεσμα των δικών μας αδυναμιών, της αναποφασιστικότητας, της αδυναμίας έγκαιρης δράσης τόσο ως προς τα δημόσια οικονομικά όσο και ως προς το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε στην εκπομπή HARDtalk του BBC ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως τα προβλήματα ήταν δικά μας, μας επιτρέπει τώρα να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να εξηγήσουμε στο κοινό ότι διορθώνουμε τα προβλήματα αυτά», όπως διαβάζουμε στο ΣΙΓΜΑ.

Υπερβολικά μεγάλο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου

Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο ήταν υπερβολικά μεγάλο, σημειώνοντας ωστόσο ότι όσο πιο μικρή είναι μία χώρα τόσο αναπόφευκτα μεγαλύτερο θα είναι κατ’ αναλογία του ΑΕΠ το τραπεζικό της σύστημα. Σημείωσε ότι ακόμα και σε μια μεγάλη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ο τραπεζικός κλάδος είναι αναλογικά πολύ μεγάλος.

«Ήδη έχουμε ένα πολύ μικρότερο και παράλληλα καλύτερο τραπεζικό σύστημα με καλύτερο λειτουργία και κανονιστικό έλεγχο», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου ρωσικού χρήματος, απάντησε ότι επειδή η Κυβέρνηση ήθελε να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου «μια και καλή», συμφώνησε σε διπλό λογιστικό έλεγχο, τόσο από ευρωπαϊκό θεσμό όσο και από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία.

«Η γνώμη τους που παρουσιάστηκε σε επίπεδο Eurogroup δεν επιβεβαίωσε αυτό το πολύ αρνητικό προφίλ. Ωστόσο, για οποιεσδήποτε αδυναμίες στο θέμα της αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που υπάρχουν σε οποιαδήποτε οικονομία, καθώς πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, είμαστε πολύ αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να τις αντιμετωπίσουμε», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης. Συμπλήρωσε ότι «καμία οικονομία στην Ευρώπη δεν έχει ελεγχθεί τόσο ενδελεχώς ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έχουμε αναλάβει δράση».

bank cyprus1

Οι σοβαροί κίνδυνοι είναι πίσω μας

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε μία κρίση αδιανόητων διαστάσεων, αλλά, όπως είπε, «ευτυχώς αυτοί οι σοβαροί κίνδυνοι είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δείχνουν κατανόηση, τονίζοντας ότι δεν έχουν υπάρξει φαινόμενα εργατικών αντιδράσεων και κοινωνικών αναταραχών που έχουμε δει σε άλλες χώρες.

Ερωτηθείς για τη δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σχολίασε ότι η εξουσία που προκύπτει από τον ενισχυμένο ρόλο και τις αρμοδιότητες που αναλογούν σήμερα σε ένα θεσμό όπως η Κεντρική, η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη, δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός προσώπου χωρίς ελέγχους. Αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Πανίκος Δημητριάδης πρέπει να παραιτηθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, επίσης, ότι ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα προβλέπει την άρση των περισσότερων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έως την άνοιξη.

Η εκμετάλλευση του ΦΑ

Σε ό,τι αφορά την προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τόνισε ότι δεν συνιστά υποκατάστατο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας ως προς τη διαδικασία εκμετάλλευσης του αερίου, σημείωσε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να υποκύπτει σε τέτοιου είδους απειλές, «εντελώς αβάσιμες νομικά και ηθικά».

Στη συζήτηση περί αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι η κυπριακή οικονομία θα είναι από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Εκτιμήσεις για 5,5% ύφεση το 2013