ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Γιατί προχωρήσαμε στην έκδοση του ομολόγου

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Γιατί προχωρήσαμε στην έκδοση του ομολόγου

Εξηγήσεις για την έκδοση του ομολόγου των €100 εκ. από την Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε με γραπτή ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η έκδοση ομολόγου αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με την έγκαιρη προετοιμασία της επανόδου της Κύπρου στις αγορές. Ταυτόχρονα, με την έγκαιρη άντληση συμπληρωματικού δανεισμού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να διαχειριστεί και σταδιακά να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών:

«Θα ήθελα να επαναλάβω πως η πετυχημένη έκδοση του ευρωπαϊκού ομολόγου, του πρώτου σε ξένο επενδυτή μετά το 2010, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με την έγκαιρη προετοιμασία της επανόδου της Κύπρου στις αγορές αλλά και με την ανάγκη διαχείρισης και καλύτερης διάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου χρέους έχει ψηλό κόστος και βραχυπρόθεσμη διάρκεια. Αυτό για παράδειγμα ισχύει στην περίπτωση του ομολόγου που είχε εκδοθεί προς τη Λαϊκή Τράπεζα το 2012. Το συγκριμένο ομόλογο ύψους σήμερα €2 περίπου δις, έχει ημερομηνία αποπληρωμής το 2017 και δεν περιλαμβάνεται στο χρηματοδοτικό προγραμματισμό της Τρόικας. Συνολικά οι λήξεις χρέους τους πρώτους 18 μήνες μετά τη ολοκλήρωση του προγράμματος ξεπερνούν τα €3 δις. Συνεπώς, με την έγκαιρη άντληση συμπληρωματικού δανεισμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να διαχειριστεί και σταδιακά να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος.

Πρέπει να σημειωθεί, πως μέσα από την πολιτική διαχείρισης δημοσίου χρέους που εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο έχει επιτευχθεί τόσο η μείωση του μέσου κόστους δανεισμού όσο και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με σημαντικότατο όφελος για τα δημόσια οικονομικά.

Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένει ασφαλώς η δανειακή σύμβαση. Αποτελεί όμως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα με την αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, έγκαιρα να προετοιμάσει το έδαφος για την αποκατάσταση της δυνατότητας της να χρηματοδοτεί αυτόνομα τις ανάγκες της. Ελπίζω πως όλοι και κυρίως όσοι ευθύνονται για τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές, θα κατανοήσουν και θα υποστηρίξουν την εθνική αυτή προσπάθεια».

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Από το μικροσκόπιο της Τρόικα αύριο η Κύπρος