ΚΥΠΡΟΣ

Από το μικροσκόπιο της Τρόικα αύριο η Κύπρος

Από το μικροσκόπιο της Τρόικα αύριο η Κύπρος

Αύριο αναμένεται η τέταρτη αξιολόγηση εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος από τη τρόικα.

Η προσπάθεια για την εξυγίανση και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε σωστό δρόμο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Κύπρος θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική στήριξη.

Τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από ό,τι είχαμε προβλέψει, σημειώνει, διότι η μείωση του ελλείμματος έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Για το καυτό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστηρίζει ότι «απαιτείται κατάλληλος χειρισμός από τις τράπεζες και τις Aρχές, καθώς μια νέα τραπεζική πολιτική θα πρέπει να εφαρμοστεί, προκειμένου να ανακτηθούν μεγάλα ποσά».

Για τον κ. Ρέγκλινγκ η απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο τραπεζικός τομέας δεν ήταν βιώσιμος, κι «ως αποτέλεσμα, μια σκληρή απόφαση ήταν αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπήσει την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Κύπρος ίσως αποτύχει στα στρες τεστ λέει ότι δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει αυτό. Ως μέρος του προγράμματος, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αναλύθηκε λεπτομερώς, εξηγεί, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει κάποια έκπληξη.

Χωρίς συνεννόηση με την τρόικα η έκδοση ομολόγου

Η τρόικα εμφανίζεται ενοχλημένη από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου, χωρίς οποιαδήποτε συνδιαβούλευση μαζί της, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε χθες το «Σίγμα».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έδρασε μονομερώς στην έκδοση ευρωπαϊκού κυβερνητικού ομόλογου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 6 ετών, με ονομαστικό επιτόκιο 6,50%.

Η τρόικα έχει καταγράψει το γεγονός, μελετά τις λεπτομέρειες της εν λόγω συναλλαγής και έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τη Λευκωσία.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Όλο το πόρισμα-φωτιά για το πως έφτασε η Κύπρος στο μνημόνιο