ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Αμμόχωστο από ύποπτο κρούσμα για Έμπολα

Συναγερμός στην Αμμόχωστο από ύποπτο κρούσμα για Έμπολα

Πανικός προκλήθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με ψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”, ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κίπρις” ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αϊκούτ Ουρετιτσί είπε ότι ο 26χρονος παρουσιάστηκε στο τμήμα Πρώτων με ψηλό πυρετό ενώ λόγω του ότι πριν από 20 ημέρες ήρθε στα κατεχόμενα από το Τόγκο αντιμετωπίστηκε ως πιθανόν κρούσμα ιού Έμπολα.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, σε δηλώσεις προέβη και ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Λευκωσίας Ραμαντάν Καμίλογλου ο οποίος είπε ότι ο 26χρονος έχει μεταφερθεί από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία και έχει τοποθετηθεί σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Ανέφερε ακόμα ότι το νοσοκομείο δεν έχει μπει σε καραντίνα, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων αναμένονται εντός των ημερών.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μπήκε ένας Τούρκος πολίτης που εργάζεται στη Νιγηρία, καθώς παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού Έμπολα, ενώ στην Αμερική απεβίωσε ο πρώτος ασθενής από τον ιό.

Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή

Την Παρασκευή (10 Οκτωβρίου) στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Υγείας όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα ετοιμότητας για την αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης του Έμπολα στην Ελλάδα. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα και ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στη πατρίδα μας, ωστόσο οι φορείς του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η γενική γραμματέας δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, θα συγκαλέσει την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της δημόσιας υγείας (ΕΚΕΠΥ,ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και τα στοιχεία που αφορούν συνολικά την Ευρώπη αλλά και να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμοδίους από τους καθηγητές επιδημιολογίας.

Συγχρόνως, στο υπουργείο Υγείας θα αναμένουν τις νέες ανακοινώσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και αναλόγως θα πράξουν.

Σε απομονωμένο κτίριο νοσοκομείου η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε ότι το νοσοκομείο υποδοχής των κρουσμάτων αυτών θα είναι το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ. Απομονωμένο κτίριο του συγκεκριμένου νοσοκομείου έχει ετοιμαστεί ειδικά, με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Συναγερμός στην Ευρώπη - Σε επιφυλακή και η Ελλάδα

Σε απομονωμένο κτίριο νοσοκομείου η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα