ΚΥΠΡΟΣ

Kρίση χωρίς μνημόνιο στα κατεχόμενα

Kρίση χωρίς μνημόνιο στα κατεχόμενα

Σύγκριση των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στις ελεύθερες περιοχές λόγω Τρόικας και στις κατεχόμενες λόγω του οικονομικού ελλείμματος, κάνει η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί", σημειώνοντας ότι ενώ η ε/κ πλευρά λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, στην τ/κ τα μέτρα είναι προσωρινά.

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την έντονη αντίδραση και κριτική από την αντιπολίτευση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εφαρμόζει τα βαριά οικονομικά μέτρα της Τρόικας ώστε να μην ξαναζήσει τα ίδια προβλήματα και δημιουργείται η βάση για να μεγαλώσει η οικονομία σε μια υγιή βάση. Σημειώνει δε ότι ενώ στις ελεύθερες περιοχές για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις στο δημόσιο τομέα γινόταν μία πρόσληψη, στα κατεχόμενα η αντιστοιχία είναι δύο προς μία.

Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην ε/κ πλευρά, προσθέτει, είναι πραγματικές, στο ψευδοκράτος "μένουν στον αέρα". Επισημαίνει ότι το 2013, 350 άτομα αφυπηρέτησαν από το "δημόσιο" τομέα στα κατεχόμενα αλλά προσελήφθησαν 360 και τονίζει πως αντί να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ώστε το ψευδοκράτος να μπορεί να λάβει νέα οικονομική βοήθεια από την Τουρκία, η επίλυση γίνεται με προσωρινά μέτρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα κατεχόμενα, μειώνεται ο αριθμός αυτών που φοιτούν στα "κρατικά" σχολεία και αυξάνεται αυτός των μαθητών στα ιδιωτικά. Ο δε αριθμός των δασκάλων στα "δημόσια" σχολεία αυξάνεται και παρατηρεί πως ενώ οι εκπαιδευτικοί από την Τουρκία που έρχονται στα κατεχόμενα πληρώνονται από την Άγκυρα, το μισθολογικό τους κόστος περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους. Παρατηρεί δε ότι το κόστος ενός μαθητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει τις 11 σχεδόν χιλιάδες ΤΛ (περίπου 3.500 ευρώ) στα κατεχόμενα, ενώ στην Τουρκία 3.665 ΤΛ (1.221 ευρώ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις