ΚΥΠΡΟΣ

Ανησυχητικό το φαινόμενο της σκόνης στην Κύπρο

Ανησυχητικό το φαινόμενο της σκόνης στην Κύπρο

Η Κύπρος έχει πληγεί από μια σφοδρή καταιγίδα σκόνης, φαινόμενο πολύ πιο ανησυχητικό από προηγούμενα πιο πρόσφατα παρόμοια γεγονότα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Κύπρου.

Το Ινστιτούτο αναφέρει πως συγκεντρώσεις της σκόνης με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα σε χαμηλά ατμοσφαιρικά υψόμετρα ανήλθαν σε περίπου 3 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι “η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από το καταγραμμένο φορτίο σκόνης των 12 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στην καταιγίδα σκόνης που έπληξε το Πεκίνο και την Κίνα στις 20 Μαρτίου του 2002, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία”.

Αναφέρει ότι “ένα τέτοιο φορτίο σκόνης τονίζουν οι ειδικοί, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ευάλωτων ομάδων, παιδιών και ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα” και “γι αυτό κρίνεται αναγκαίο, οι συγκεκριμένες ομάδες να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν είναι έξω, ή καλύτερα να παραμένουν στα σπίτια τους”.

Προσθέτει ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στη Λεμεσό έχουν φτάσει σε νέα ακραία επίπεδα, άνω των 6 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου, οι επιστήμονες του και οι συνεργάτες τους από το Ισραήλ παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, σημειώνοντας ότι η σκόνη πράγματι προέρχεται από το νότο, πιθανώς την Αραβική Χερσόνησο, ενώ φαίνεται να έχει στραφεί προς τα δυτικά πάνω από τη Συρία προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Κύπρο, και τώρα επιστρέφει προς το Ισραήλ.

Το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι διεξάγει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την προέλευση τέτοιων φαινομένων όπως της σκόνης, την ανάπτυξή τους και τις επιπτώσεις τους για τη φύση και την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους μέσα από ένα σημαντικό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο (BACCHUS) και με τη χρήση σύγχρονων οργάνων στο παρατηρητήριο στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Λευκωσία, καθώς επίσης και με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα έρευνας του Ικυ, προσθέτει.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις