ΚΥΠΡΟΣ

Αίτημα για ίδρυση αραβόφωνου σχολείου στην Κοφίνου για τα παιδιά προσφύγων

Αίτημα για ίδρυση αραβόφωνου σχολείου στην Κοφίνου για τα παιδιά προσφύγων

Την ίδρυση αραβόφωνου σχολείου στην Κοφίνου ζητούν τόσο η Κοινότητα όσο και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου να παρακολουθούν μαθήματα στη γλώσσα τους.

Μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο στην Κοφίνου και παρακάθισαν σε σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν για τη χωρητικότητα του Κέντρου αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των 115 προσφύγων, που μεταφέρθηκαν χθες εκεί από την Κοκκινοτριμιθιά.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι «στην Κοφίνου φιλοξενούνται αιτητές ασύλου ή εν δυνάμει αιτητές ασύλου. Στο χώρο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 285 άτομα και πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Η χωρητικότητα του Κέντρου είναι περίπου 400 άτομα, αλλά αυτή θα πρέπει να αυξηθεί γιατί σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει συστήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς δηλαδή «την Υπηρεσία Ασύλου που διοικεί το χώρο, την Πολιτική Άμυνα, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα άλλα τμήματα που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, να έχουν καλύτερο προγραμματισμό, συντονισμό και έλεγχο όλων των ενεργειών».

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των αρμοδίων υπηρεσιών αναφορικά με τις «συνθήκες διαμονής των προσφύγων, τις συνθήκες υγιεινής και θέματα υγείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης αλλά και καλλωπισμού του χώρου. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει υποσχεθεί ότι θα φροντίσει για το συγκεκριμένο θέμα, αφού στο Κέντρο, που είναι περίπου σαν λατομείο, δεν υπάρχει ούτε ένα πράσινο φύλο».

Εξέφρασε ακόμα την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την Κοινότητα Κοφίνου, η οποία δια της Κοινοτάρχη της, ζητεί αύξηση «του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας, στο οποίο τυγχάνουν θεραπείας και τα άτομα ου φιλοξενούνται στο Κέντρο».

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν και τα θέματα εκπαίδευσης των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο» σε σχολεία της Κοφίνου και η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολές προς τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να ενισχυθούν τα δύο αιτήματα της Κοινότητας Κοφίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Φυττή, ο Ερυθρός Σταυρός «θα προσπαθήσει να ιδρύσει αραβόφωνο σχολείο» ώστε να διδαχθούν στα αραβικά όσα παιδιά φιλοξενούνται στο Κέντρο και φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση.

«Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος προγραμματισμός και συντονισμός» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για «το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τα Υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενδιαφέρονται για τους πρόσφυγες και δείχνουν τον ανθρωπιστικό τους χαρακτήρα».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ο κ. Φυττής απάντησε πως απ’ όσα «έχουμε δει και έχουμε ακούσει είμαστε ικανοποιημένοι. Στο Κέντρο υπάρχουν νοσηλευτής επί 24ωρης βάσης, παρουσία της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασύλου, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες καθαρίστριες».

Αναφορικά με το φαγητό που προσφέρεται στους πρόσφυγες, είπε πως υπόκειται «σε έλεγχο από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας, της ποσότητας και της υγιεινής των τροφίμων αφού η Ένωση χρηματοδοτεί το φαγητό».

Κληθείς να αναφέρει εάν οι πρόσφυγες είναι ικανοποιημένοι από την παραμονή τους στο Κέντρο, ο Σοφοκλής Φυττής απάντησε «κάποιοι είναι ευχαριστημένοι, ωστόσο περιμένουν να εξεταστεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει».

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η Κύπρος δεν ήταν για τους πρόσφυγες «η χώρα επιλογής τους, οπότε δημιουργούνται κάποια προβλήματα και ελπίζουμε ότι θα πειστούν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο».

Πρόσθεσε πως «το Κέντρο όπως είναι σήμερα βρίσκεται στα όρια του, γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες σε περίπτωση που θα έχουμε νέο κύμα προσφύγων, κάτι που απευχόμαστε, να υπάρχουν χώροι για να μπορέσουμε να τους φιλοξενήσουμε».

Εξάλλου η Κοινοτάρχης Κοφίνου Δέσπω Χαραλάμπους ανέφερε ότι «είμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων για οτιδήποτε χρειαστούν, τους συμπονούμε, διότι περάσαμε και εμείς αυτά τα δύσκολα που περνούν αυτοί. Εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί το Κέντρο οι σχέσεις μας με τους πρόσφυγες είναι πολύ καλές, ωστόσο θέλουμε να ενδυναμωθούν το Περιφερειακό Νοσοκομείο Κοφίνου και το σχολείο γιατί αυξάνονται οι ανάγκες».

Πρόσθεσε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου 10 παιδιά που φιλοξενούνταν και πέρσι στο Κέντρο, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα νέα παιδιά που έφτασαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Χαραλάμπους είπε ότι η γλώσσα στην οποία τα παιδιά από το Κέντρο παρακολουθούν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο είναι η Ελληνική ωστόσο «θα θέλαμε να έχει η Κοφίνου και ένα αραβόφωνο σχολείο» ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν τη γλώσσα τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις