ΚΥΠΡΟΣ

Ρωσία για κυπριακή ΑΟΖ: «Θα λάβουμε μέτρα, εάν δεν χαλαρώσει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ»

Ρωσία για κυπριακή ΑΟΖ: «Θα λάβουμε μέτρα, εάν δεν χαλαρώσει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ»

Ρωσία | Κυπριακή ΑΟΖ | Ειδήσεις: Την εντονότατη ενόχληση της Μόσχας φαίνεται πως προκαλεί η ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις του πετρελαϊκού «κολοσσού» της Exxon-Mobil.

ΓΙΑ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία σε δηλώσεις της την Τετάρτη (05/12/2018) ξεκαθάρισε πως η Ρωσία «θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το hellasjournal.com, το Κρεμλίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο από τη στάση της Ουάσινγκτον, η οποία εκτιμά πως πρέπει να αντιμετωπιστεί «μια αυξανόμενη ρωσική επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο».

«Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο», υπογράμμισε, εξάλλου, η Μαρία Ζαχάροβα.

Και πρόσθεσε: «Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών. Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ

Οι δηλώσεις, πάντως, της κυρίας Ζαχάροβα προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Λευκωσίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Σαμουήλ, συμφώνησαν να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απέρριψε τα όσα φέρεται να δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, για «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου και «λήψη μέτρων» από πλευράς της Μόσχας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, TASS και hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα και συντάξεις: Δείτε πότε πληρωνόμαστε

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Δείτε ποιοι θα πληρώσουν διπλά τέλη

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και πότε θα μπουν τα χρήματα στην τράπεζα