ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εκλογές 2023: Ένα υπουργικό που δεν θα γίνει και η D-Day για τις κάλπες

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Κι ενώ όλο το πολιτικό σύστημα αναρωτιέται πότε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται και όλες οι κινήσεις του είναι βάσει σχεδιασμού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφασή του να στηθούν κάλπες στις 9 Απριλίου.

Κι ενώ όλο το πολιτικό σύστημα αναρωτιέται πότε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και επισήμως την ημερομηνία, ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται και όλες οι κινήσεις του είναι βάσει σχεδιασμού. Έτσι, την Παρασκευή θα μεταβεί στη Λάρισα, όπου θα μιλήσει στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ και στη συνέχεια θα πάει στα Γρεβενά. Η επίσκεψή του μόνο τυχαία δεν είναι λόγω της υπόθεσης Πάτση, αφού ο συγκεκριμένος βουλευτής εκλεγόταν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, 1 Μαρτίου, θα μεταβεί στη Δυτική Μακεδονία. Κι αυτή η επίσκεψη έχει τη σημασία της μετά την απόσυρση από την πολιτική σκηνή του Κώστα Καραμανλή. Μένει να διαφανεί αν ο πρωθυπουργός θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια που κατέβαινε ως υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος στο νομό Έβρου και στη δυτική Αττική.

Το υπουργικό συμβούλιο που ήταν να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του μήνα, μετατίθεται για αρχές Μαρτίου, γεγονός που σύμφωνα με κάποιους δείχνει ότι ίσως αποτελέσει και το ορόσημο της ημερομηνίας των εκλογών.

Στο συγκεκριμένο υπουργικό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα παρουσιάσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Και με αυτό τον τρόπο, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των παροχών της κυβέρνησης προς τους πολίτες στην παρούσα φάση.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ 20221-2022, που αφορά χιλιάδες υποψηφίους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω και καθώς απομακρύνεται το σενάριο ενός εμβόλιμου υπουργικού πριν τις αρχές Μαρτίου, φαίνεται πως η D-Day για την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί πότε θα στηθούν οι κάλπες θα είναι η μέρα του υπουργικού, όπου πιθανότατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνει πιο συγκεκριμένος και εν συνεχεία να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δήλωσε και από τη Βουλή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές της άνοιξης θα φέρουν μια άνοιξη στον τόπο». Τη δήλωση αυτή την έκανε την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στη Βουλή. Δήλωση για τις εκλογές έκανε όμως και από το Περιστέρι, τονίζοντας ότι «δεν θα πω πότε θα γίνουν ακριβώς οι εκλογές. Δεν θα αργήσουν και πολύ. Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση μας αφού προκηρυχθούν θα είναι στη Δυτική Αθήνα».

Εκλογές στις 9 Απριλίου: Τι σημαίνει αυτό

Με τις εκλογές να έχουν «κλειδώσει» στις 9 Απριλίου, αυτό σημαίνει πως η προκήρυξή τους και η διάλυση της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Οι εκλογές στις 9 Απριλίου, δηλαδή Κυριακή των Βαΐων θα γίνουν με απλή αναλογική. Εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές για συγκρότησή της και εφόσον ούτε και τότε υπάρξουν εξελίξεις, τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να συγκροτηθεί η Βουλή για να εκλεγεί το προεδρείο και να προκηρύξει εκ νέου εκλογές.

Έτσι εάν όλα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος, οι δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να στηθούν στις 14 ή 21 Μαΐου.

Εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα υπάρξει στο ενδιάμεσο υπηρεσιακή κυβέρνηση με πιθανούς πρωθυπουργούς όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχετικές ειδήσεις