ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωσή τους - «Κλειδωμένες» για 9 Απριλίου οι κάλπες

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωσή τους - «Κλειδωμένες» για 9 Απριλίου οι κάλπες
INTIME

Εκλογές 2023: Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία των καλπών της απλής αναλογικής. 

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, φαίνεται πως έχει πλέον «κλειδώσει» για την κυβέρνηση. Αφού περάσει και η Καθαρά Δευτέρα, υπάρχει προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.

Σ' αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Οκτώ ημέρες δηλαδή πριν την αναμενόμενη πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Η τελευταία «σύναξη» των υπουργών θα έρθει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και αναμένεται να έχει... πανηγυρικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισμό της τετραετίας του και θα «σφυρίξει» τη λήξη της, αφήνοντας ένα, πιο σαφές από τα προηγούμενα, υπονοούμενα για τον ακριβή χρόνο των εκλογών, ο οποίος πιθανότατα θα προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια σε νέα ανακοίνωση.

Οι «χρησμοί» του πρωθυπουργού

«Οι εκλογές δεν θα αργήσουν πολύ» είπε από το Περιστέρι όπου βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ενώ μια ημέρα αργότερα από το βήμα της Βουλής και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μίλησε για «εκλογές την Άνοιξη» που «θα φέρουν νέα άνοιξη στον τόπο».

Οι «χρησμοί» του πρωθυπουργού βέβαια δεν ξεκίνησαν τώρα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023 λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022, η Βουλή θα έκλεινε και δεν θα ξανάνοιγε παρά μόνο με διαφορετική σύνθεση και αφού πρώτα είχαν προηγηθεί κάλπες.

Σε περιοδεία του στην Καλλιθέα άλλωστε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως «το κλίμα μυρίζει εκλογές», θέτοντας σε άμεσο «συναγερμό» τα κομματικά επιτελεία, τα οποία φοβήθηκαν «εκλογικό αιφνιδιασμό» του πρωθυπουργού.

«Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα» έλεγε στους πολιτικούς συντάκτες που συνόδευαν την αποστολή στην Ιαπωνία, ερωτώμενος σχετικά στα τέλη του Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι το Πάσχα φέτος πέφτει στςι 16 Απριλίου, τα συμπεράσματα είναι εύκολα.

Η διάλυση της Βουλής και οι δεύτερες κάλπες

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, θα διαλυθεί και η Βουλή με την ημερομηνία να πιθανολογείται πως θα είναι η 10η του Μάρτη, ημέρα Παρασκευή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι εκλογές δεν θα έχουν προκηρυχθεί έως τις 4 Μαρτίου, που θα γίνει ο πανελλήνιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις δεύτερες κάλπες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως θα γίνουν στα τέλη του Μαΐου. Ο λόγος της μεγάλης απόστασης των δύο καλπών, δεν είναι άλλος από το Πάσχα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο εκλογών.

Αυτό σημαίνει ότι τα Πρωτοδικεία της χώρας θα καθυστερήσουν να εκδώσουν οριστικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Συνοπολογίστε και τις διερευνητικές εντολές -διάρκειας τριών ημερών έκαστη- που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τρία πρώτα κόμματα και έχετε ακόμα από 7 έως 9 ημέρες καθυστέρησης της διαδικασίας προκήρυξης νέων εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις

Το γκάλοπ των... γκάλοπ στην ΕΡΤ: Η διαχρονική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη των ποσοστών

«Δεν μίλησε για απόσυρση από την πολιτική»: Η ερμηνεία πρώην συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή

Εκλογές 2023: Στα υπουργεία τα «έντυπα υποψηφιότητας» - «Κλείδωσε» η ημερομηνία της πρώτης κάλπης