ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Προ των πυλών κραχ στην σοκολάτα; Ο ρόλος της τιμής του κακάο

Προ των πυλών κραχ στην σοκολάτα; Ο ρόλος της τιμής του κακάο
Unsplash

Η ελβετική εταιρεία η οποία προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές μάρκες σοκολάτας, αναμένει ότι η παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 500.000 τόνους την τρέχουσα σεζόν

Το κακάο οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών στη Νέα Υόρκη, λόγω των αυξανόμενων φόβων για την προσφορά που απειλούν να ωθήσουν τις τιμές της σοκολάτας ακόμη υψηλότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 25% αυτόν τον μήνα και έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες βλάπτουν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα φασόλια. Αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής, το οποίο κινδυνεύει να μεταφερθεί στους καταναλωτές. Η μεγάλη σοκολατοποιός Barry Callebaut AG αναμένει ότι οι έντονες ελλείψεις κακάο θα συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν.

Η ελβετική εταιρεία η οποία προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές μάρκες σοκολάτας, αναμένει ότι η παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 500.000 τόνους την τρέχουσα σεζόν. Ένα ακόμη έλλειμμα 150.000 τόνων αναμένεται την επόμενη σεζόν. Οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής δεν έχουν το κίνητρο να επεκτείνουν την παραγωγή, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

«Προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία ανάκαμψη στην προσφορά», δήλωσε ο Hugo van der Goes, αντιπρόεδρος της εταιρείας για το κακάο στη Βόρεια Αμερική, στο International Sweetener Colloquium την Τετάρτη. «Το έλλειμμα προσφοράς είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε αναφορικά με τη σημαντική μείωση της ζήτησης».
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η παγκόσμια έλλειψη προμήθειας κακάο θα επεκταθεί και το 2025, λόγω των εκτιμήσεων για αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι επίμονοι άνεμοι που ξεραίνουν τα κακάο δέντρα στη δυτική Αφρική έκαναν τους αγρότες της Ακτής του Ελεφαντοστού να αποστέλλουν 36% λιγότερο κακάο στα λιμάνια της δυτικής ακτής της Αφρικής τους τέσσερις μήνες που έληξαν στις 28 Ιανουαρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ομοίως, τα αποθέματα κακάο στα λιμάνια των ΗΠΑ έπεσαν σχεδόν σε χαμηλό τριετίας τον Ιανουάριο, και οι σοκολατοποιοί των ΗΠΑ επεξεργάστηκαν 3% λιγότερους κόκκους κακάο το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι την περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες καταναλώνουν περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας σοκολάτας, οι παραγωγοί και οι έμποροι διαπιστώνουν αύξηση του κόστους , και είναι έτοιμοι να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέρος του.

Η Hershey Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 11,5% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο Michele Buck, Διευθύνων Σύμβουλος της Hershey, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές του κακάο θα συνεχίσουν να περιορίζουν την αύξηση των κερδών της εταιρείας το 2024. Ο Buck αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει εάν η εταιρεία θα αυξήσει τις τιμές της σοκολάτας, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

«Δεδομένου πού βρίσκονται οι τιμές του κακάο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στην που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης», είπε.