ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Είναι «φούσκα» το ράλι στον χρυσό;

Είναι «φούσκα» το ράλι στον χρυσό;

Το ράλι στις τιμές του χρυσού συνεχίζεται, με το πολύτιμο μέταλλο να οδεύει προς τα 2.400 δολάρια η ουγγιά.

Η εντυπωσιακή πορεία του ήρθε παρά τις θετικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες συνήθως πιέζουν προς τα κάτω την τιμή του χρυσού. Εξάλλου, οι υψηλότερες αποδόσεις κάνουν πιο ελκυστικά τα στοιχεία ενεργητικού που δίνουν τόκο.

«Στην πραγματικότητα, το χάσμα μεταξύ της τιμής του χρυσού και των προσδοκιών για τα επιτόκια των ΗΠΑ, που συνήθως είναι ο κύριος μοχλός του χρυσού, έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο» από τις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο Thu Lan Nguyen, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Commerzbank.

«Οι εξελίξεις στην αγορά χρυσού έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ορθολογικής φούσκας», τόνισε ο Thu Lan Nguyen. Ακριβώς επειδή οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αποκλίνουν από τα θεμελιώδη δεν σημαίνει πως οι επενδυτές δεν λειτουργούν ορθολογικά, έγραψε σημείωμά του ο Nguyen.

«Για παράδειγμα, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων συχνά καθοδηγούνται από προσδοκίες για μελλοντικές αλλαγές τιμών.

Επομένως, εάν περιμένετε ότι η τιμή θα αυξηθεί - όχι απαραίτητα επειδή νομίζετε ότι είναι δικαιολογημένη, αλλά επειδή πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι στοιχηματίζουν σε αυτήν - μπορεί να είναι λογικό να αγοράσει το περιουσιακό στοιχείο για να μοιραστεί τα κέρδη», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Επίσης, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας ανέφεραν πως ο χρυσός μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε τέτοιες «λογικές φούσκες», επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πιο πιθανό να βασίσουν τις αποφάσεις σε προηγούμενες αποδόσεις παρά σε θεμελιώδεις παράγοντες που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αξιολογηθούν. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η απόκλιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των τυπικών θεμελιωδών παραγόντων μπορεί να συνεχιστεί επ 'αόριστον, τόνισε ο Nguyen.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται διόρθωση τιμών. Αλλά τουλάχιστον, μια διαρκής απόκλιση φαίνεται όλο και πιο απίθανη», κατέληξε…