ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Σχέδιο για τοπικά lockdown αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Κορονοϊός: Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Σχέδιο για τοπικά lockdown αν δεν μειωθούν τα κρούσματα
AP IMAGES

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται σε 10 περιοχές. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι μελετούν διάφορα ενδεχόμενα μεταξύ των οποίων και ολικό lockdown σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων παρατηρούνται σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, επικαλούμενος τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για τις παραπάνω περιοχές.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τον Στέλιο Πέτσα και τον Χρυσοχοΐδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» είπε: «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα - και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε από την πλευρά του πως «κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές», μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης στην Ελευσίνα, για τον κορονοϊό, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες.

Οι ειδικοί επιστήμονες εισηγήθηκαν ολικό lockdown για τον Ασπρόπυργο με το βλέμμα στα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού στο Δήμο και γενικότερα στη Δυτική Αττική. Αυτό σημαίνει κλείσιμο των επιχειρήσεων που είχαν μείνει ανοιχτές και αυστηροί έλεγχοι.

Προβληματισμός επικρατεί και για την κατάσταση και στους όμορους Δήμους, κυρίως για τη Μάνδρα και την Ελευσίνα. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν προσεκτικά την επιδημιολογική εικόνα της Δυτικής Αττικής. Χαρακτηριστικά χθες καταγράφηκαν στη Δυτική Αττική 36 κρούσματα με το μέσο όρο κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες να ανέρχεται σε 29,86/ημέρα.

Επίσης νέα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού αναμένεται να επιβληθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοζάνη, λόγω του ιδιαιτέρως αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Για το λόγο αυτό μεταβαίνει εσπευσμένα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην περιοχή, προκειμένου να συναντηθεί με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης και να καθορίσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Κοζάνη καταγράφηκαν 69 κρούσματα, ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικοί παράγοντες «3-4 χωριά φλέγονται». Θεωρείται επομένως πολύ πιθανό η Κοζάνη να μπει σε τροχιά ολικού lockdown, δηλαδή κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away κλείνουν και επιβάλλεται απαγόρευση για μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Ζευγάρι βρέθηκε τεμαχισμένο σε βαλίτσες